CookUp po raz kolejny zaprasza Was na warsztaty piekarnicze. Tym razem na tapecie będzie pieczywo orkiszowe. Mąka orkiszowa charakteryzuje się wyjątkowo cennym źródłem błonnika, witamin i minerałów, dzięki czemu nie tylko korzystnie wpływa na skórę, paznokcie czy włosy, ale także poprawia koncentrację i aktywność mózgu.
W programie:
- część teoretyczna – Wasz mentor opowie Wam o zakwasie, rodzajach i typach ogólnodostępnych mąk – na co zwracać uwagę; o akcesoriach piekarniczych i ich wykorzystaniu oraz sposobach pieczenia
- część praktyczna- w tej części czeka Was wyrabianie i leżakowanie (odpoczywanie) ciasta chlebowego, odpowiednie formowanie bochenka i przygotowanie go do wypieku
Podczas zajęć wspólnie przygotujecie chleb orkiszowy na podmłodzie, szybki razowiec orkiszowy, słone paluszki oraz bułki paryskie, na które czekać będą świeży wiejski twarożek i rzodkiewki. Warsztaty zakończą się degustacją wspólnie przygotowanych wypieków, w formie letniego brunchu. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje oraz sezonowa lemoniada.
Wybierzcie się na warsztaty z pieczywa orkiszowego do Studia CookUp. Zajęcia odbędą się 24 czerwca o godzinie 11:00 w Poznaniu, przy ulicy Dąbrowskiego 29. Za trwające około 4-5 godzin warsztaty zapłacimy 250 złotych. Tutaj dokonacie rezerwacji i dowiecie się więcej.