Na polskim rynku restauracyjnym nie brakuje dobrych pizzerii. Mimo to wielu z nas często decyduje się na samodzielne przygotowanie tego smacznego i popularnego dania. Niestety, efekty bywają różne. Zanim więc zabierzemy się za wyrabianie ciasta, poznajmy sekrety kulinarne specjalistów przygotowujących pizzę. Dzięki nim nasza pizza będzie pizzą idealną! Na co zwrócić uwagę? Jakie składniki wybrać? Ile piec pizzę w domowych warunkach? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi poniżej!
Jaki jest sekret udanej pizzy?
Jak zrobić idealną pizzę? Sekretem są nie tylko odpowiedniej jakości składniki, sposób pieczenia i zachowanie odpowiednich proporcji, ale przede wszystkim ciasto i sos. Bardzo istotną kwestię w przygotowaniu ciasta drożdżowego odgrywa mąka. W tym wypadku powinna to być mąka pszenna typu 550 lub najlepiej 00. Konieczne jest również odpowiednio długie zagniatanie ciasta, najlepiej poprzez rozciąganie na blacie zamiast wałkowania, które pozwala zachować nadające mu lekkości pęcherzyki powietrza. By pizza była chrupka, ciasto powinno leżakować w lodówce tak długo, aż drożdże przestaną pracować – niektórzy twierdzą że nawet kilkanaście godzin.
A co z sosem? Oczywiście możemy sięgnąć po gotowe rozwiązania, jednak mistrzowie w tej dziedzinie przygotowują go zawsze z podsmażonych pomidorów pelati, do których dodają zioła i inne przyprawy.
Czytaj także: Sekrety udanej pizzy – to musi się udać!
Ile i w jakiej temperaturze piec pizzę?
Jaka jest idealna temperatura pieczenia pizzy? Tak naprawdę dużo zależy od posiadanego sprzętu. Oczywistym jest, że w domowych warunkach nie osiągniemy temperatury takiej jak profesjonaliści, gdzie może ona sięgać nawet 500 stopni. Ile powinna piec się pizza? To w dużej mierze również zależy od temperatury pieczenia, a także od grubości ciasta i ilości składników. Mając do dyspozycji domowy piekarnik, z powodzeniem możemy ustawić go na maksymalny zakres, który zazwyczaj wynosi ok. 250 stopni Celsjusza. Taka temperatura pieczenia pizzy pozwoli nam skrócić czas pieczenia do około 4-5 minut w przypadku pizzy na cienkim cieście zakładając, że włożymy ją już do dobrze nagrzanego piekarnika, ustawionego na grzanie góra-dół i dodatkowo termoobieg. Jeżeli zależy nam na tym, by pizza była chrupka, możemy zaopatrzyć się w specjalny kamień do pieczenia. Pamiętajmy jednak, że w takim przypadku czas przygotowania potrawy wydłuży się o okres, kiedy kamień będzie nagrzewał się w piekarniku. Pizza jest gotowa do jedzenia, gdy ser rozpuści się, a boki i spód pizzy nabiorą apetycznego, złocistego koloru. Jeżeli pieczemy pizzę na grubym cieście, przed wyjęciem warto lekko ją podważyć i upewnić się, że spód również odpowiednio się przypiekł.
Jaki jest najlepszy rodzaj sera na pizzę?
Ciągnący się, apetycznie pachnący ser to podstawa każdej pizzy. W wielu przypadkach podkreśla on smak poszczególnych składników, tworząc wraz z nimi niepowtarzalną kompozycję smaków i aromatów. Wbrew pozorom do pizzy nie nadaje się za bardzo popularny u nas ser żółty, który jest nie tylko ciężkostrawny, ale również tłusty. Najbardziej popularny i polecany ser do pizzy to mozzarella, która ze względu na swój delikatny smak i kremową konsystencję doskonale komponuje się z dowolnymi składnikami. Mięsa, warzywa, a nawet owoce to składniki, które bez obaw możemy z nią zestawiać. Ser ten pochodzi z Włoch, ale od lat dostępny jest w sklepach na całym świecie. Co więcej, mozzarella nie jest tłusta, a pod wpływem temperatury cudownie się ciągnie.
Oczywiście jako dodatek do pizzy można sięgnąć po inne rodzaje sera, jak np. Parmezan czy Grana Padano, albo charakterystycznie smakujący i pachnący ser typu lazur lub gorgonzola.
Więcej na ten temat znajdziesz tutaj: Najlepszy ser na pizzę – jaki wybrać?
Jak wybrać najlepsze składniki na pizzę?
Ciasto rozciągnięte, posmarowane aromatycznym sosem, jednym słowem gotowa pizza? Składniki na wierzch to coś, o czym nie należy zapominać! Powinny być przede wszystkim świeże i odpowiedniej jakości – tylko wtedy będzie można powiedzieć, że mamy do czynienia z pizzą idealną. Ważna jest nie tylko jakość i ilość składników, ale również kolejność ich układania. Tarty ser powinien znaleźć się na samym dole, w stosunkowo niedużej ilości. Kolejne składniki można układać właściwie dowolnie, pamiętając o zasadzie że wilgotne produkty układamy na górze, tak by zawarta w nich woda nie wnikała w ciasto. Delikatne, świeże dodatki jak np. popularna bazylia czy rukola powinny być układane na pizzy już po jej wypieczeniu, w przeciwnym razie nadadzą jej gorzkiego posmaku.
Jakie składniki my Polacy lubimy najbardziej? Wielu z nas docenia klasykę, czyli składniki takie jak szynka, pieczarki czy salami. Chętnie sięgamy również po pizze z dodatkiem warzyw, np. papryki, pomidorów czy ostrzejszej pepperoni. Doceniamy również typowo włoskie smaki, jak np. pizza z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską czy pizza neapolitańska. Jako naród jesteśmy odważni, nie boimy się więc również eksperymentować, dlatego od lat popularnością na pizzy cieszą się u nas takie składniki jak ananas, brzoskwinie, boczek, kiełbasa, a nawet oscypek! To, co znajdzie się na naszej pizzy zależy praktycznie od naszej fantazji, pamiętajmy jednak, by w ilości składników zachować zdrowy umiar.