PLACKI DYNIOWE Z NIEBIESKIM SEREM

Przepisy, Kolacja, Sezon na, Wegetariańskie, Dynia

PLACKI DYNIOWE Z NIEBIESKIM SEREM

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki tartej, surowej dyni
  • 2 nieduże starte cebule
  • 2 jajka
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • słodka papryka, sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia (np. ryżowy czy kokosowy)
  • ser pleśniowy (np. lazur czy gorgonzola) i orzechy włoskie do podania


Przygotowanie:

Dynię dusimy kilka minut na patelni z odrobiną oleju. W tym czasie w misce łączymy wszystkie pozostałe składniki. Dodajemy do nich lekko podgotowaną dynię i ostrożnie mieszamy. Placki powinniśmy smażyć od razu, nim dynia puści sok.
Na sporej patelni mocno rozgrzewamy ok. centymetrową warstwę oleju. Kiedy będzie bardzo gorący, nakładamy łyżką masę i delikatnie spłaszczamy, by powstały cienkie placuszki. Po 2-3 minutach przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty. Odsączamy (najlepiej na papierze do pieczenia, bo placki przykleją się do ręczników papierowych).
Placki dyniowe podajemy z pokruszonym serem pleśniowym i orzechami włoskimi.

Smacznego!


Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.