Składniki:
- 2 1/2 szklanki tartej, surowej dyni
- 2 nieduże starte cebule
- 2 jajka
- 1 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- słodka papryka, sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia (np. ryżowy czy kokosowy)
- ser pleśniowy (np. lazur czy gorgonzola) i orzechy włoskie do podania
Przygotowanie:
Dynię dusimy kilka minut na patelni z odrobiną oleju. W tym czasie w misce łączymy wszystkie pozostałe składniki. Dodajemy do nich lekko podgotowaną dynię i ostrożnie mieszamy. Placki powinniśmy smażyć od razu, nim dynia puści sok.
Na sporej patelni mocno rozgrzewamy ok. centymetrową warstwę oleju. Kiedy będzie bardzo gorący, nakładamy łyżką masę i delikatnie spłaszczamy, by powstały cienkie placuszki. Po 2-3 minutach przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty. Odsączamy (najlepiej na papierze do pieczenia, bo placki przykleją się do ręczników papierowych).
Placki dyniowe podajemy z pokruszonym serem pleśniowym i orzechami włoskimi.
Smacznego!