PLACUSZKI Z ZIELONEGO GROSZKU

Śniadanie, Obiad, Przepisy, Przekąska, Wegetariańskie

PLACUSZKI Z ZIELONEGO GROSZKU

Fot. Cookmagazine

PLACUSZKI Z ZIELONEGO GROSZKU to bardzo proste i szybkie do przyrządzenia danie. W dodatku zawsze się udaje. W sezonie przygotowujemy je ze świeżego groszku, zimą z mrożonego.



Składniki:

  • 100 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 cytryna
  • garść liści mięty
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Gotujemy groszek w osolonej wodzie. Jeżeli używamy mrożonego pamiętajmy, że gotuje się bardzo szybko.  Studzimy. Groszek, cebulę, łyżkę mąki, sól i pieprz wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajko i  dokładnie mieszamy. Formujemy dość grube placki i smażymy wolno na rozgrzanej patelni. W czasie smażenia przygotowujemy sos – jogurt mieszamy z bardzo drobno posiekaną miętą i przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Smacznego!


Agnieszka Kubajek

Agnieszka Kubajek