Autorka przedstawia także zmiany zachodzące we współczesnej kuchni polskiej. Zauważa, że Polacy ponownie zakochują się w sezonowej i regionalnej kuchni oraz poszukują nowych smaków w wegetariańskich i wegańskich daniach. Otwierają się na jedzenie serwowane z ulicznych food truckach oraz budek serwujących między innymi pierożki dim-sum czy niewielkie falafele.
Ostatni rozdział książki poświęcony jest tradycyjnym przepisom na: rosół, kaczkę z jabłkami, wątróbkę, tatar wołowy, pierogi z mięsem, żeberka w piwie, zrazy wieprzowe, smażonego karpia, śledzie w oleju, kluski śląskie, placki ziemniaczane, malinową nalewkę, jabłka pieczone, pierniczki i sernik.
Książkę polecamy każdemu kto jest ciekaw jak kształtowała się polska kuchnia na przestrzeni dziejów i jakie są tradycyjne polskie potrawy i produkty. Napisana jest w języku angielskim, więc będzie również świetnym prezentem dla zagranicznych przyjaciół, którzy na pewno pokochali naszą kuchnię.
Wydanie elektroniczne książki w języku koreańskim, japońskim i chińskim jest dostępne bezpłatnie online.