Polish culinary paths, czyli jak smakuje Polska kuchnia

Książki Kulinarne

Polish culinary paths, czyli jak smakuje Polska kuchnia

Fot. Materiały Promocyjne

Autorka przedstawia także zmiany zachodzące we współczesnej kuchni polskiej. Zauważa, że Polacy ponownie zakochują się w sezonowej i regionalnej kuchni oraz poszukują nowych smaków w wegetariańskich i wegańskich daniach. Otwierają się na jedzenie serwowane z ulicznych food truckach oraz budek serwujących między innymi pierożki dim-sum czy niewielkie falafele.

Ostatni rozdział książki poświęcony jest tradycyjnym przepisom na: rosół, kaczkę z jabłkami, wątróbkę, tatar wołowy, pierogi z mięsem, żeberka w piwie, zrazy wieprzowe, smażonego karpia, śledzie w oleju, kluski śląskie, placki ziemniaczane, malinową nalewkę, jabłka pieczone, pierniczki i sernik.

Książkę polecamy każdemu kto jest ciekaw jak kształtowała się polska kuchnia na przestrzeni dziejów i jakie są tradycyjne polskie potrawy i produkty. Napisana jest w języku angielskim, więc będzie również świetnym prezentem dla zagranicznych przyjaciół, którzy na pewno pokochali naszą kuchnię.

Wydanie elektroniczne książki w języku koreańskim, japońskim i chińskim jest dostępne bezpłatnie online.

Anna Wolska

Anna Wolska

Inżynier technologii żywności. Od lat zafascynowana kuchnią i zdrowym żywieniem. Wyznawczyni idei slow foodu. Uwielbia podróże, które są okazją do próbowania nowych smaków i poznawania niesamowitych ludzi.