Choć jemy ich dużo, szczególnie zimą, rzadko kiedy trafiają na nasz stół jako składnik potraw. A szkoda, bo sos pomarańczowy czy pomarańczowa glazura do potraw potrafią ożywić niemal każdy rodzaj mięsa, ryb a nawet niektóre warzywa.
Uprawa pomarańczy
Cytrusy, choć ciepłolubne, mogą być uprawiane w Polsce. Najlepszym sposobem zapewnienia im odpowiednich warunków wzrostu i rozwoju w jest posadzenie ich w doniczce. Pomarańcze wymagają gleby o nieco kwaśnym PH, a rosnąc w doniczkach młode rośliny muszą być przesadzane raz do roku. Owoce te lubią dużą ilość światła. Oznacza to, że musimy zapewnić im od 8 do 12 godzin promieni słonecznych dziennie. Latem, o ile to możliwe należy trzymać je na zewnątrz, a w miesiącach zimniejszych postarać się o specjalny nawóz. Owoce uzyskane w ten sposób są mniejsze i nieco bardziej kwaskowe, ale sama pomarańcz może z powodzeniem pełnić rolę drzewka ozdobnego. Świeże pomarańcze (na wiele sposobów) wykorzystać możemy natomiast w kuchni.
Pomarańczowa glazura do mięs
Dodatek soku z cytryny poprawia smak większości pieczonych czy grillowanych ryb, ale to pomarańcz wydobywa z nich pełnie aromatu.
Pomarańcze doskonale nadają się zarówno do przyrządzania sosów jak i glazur dla mięs czy ryb. By przygotować glazurowanego tuńczyka wystarczy wymieszać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy z dwoma łyżeczkami miodu lub ciemnego cukru, solą i pieprzem. Tak przygotowaną glazurą delikatnie nacieramy rybę. Każdą ze stron pokrywamy glazurą, następnie kładziemy tuńczyka na patelni i obsmażamy z obu stron. W taki sam sposób przygotować możemy kurczaka, wieprzowinę, a nawet marchew czy tofu. Równie uniwersalne zastosowanie ma także sos pomarańczowy.