Pomidory faszerowane, salsa, caprese, makaron z pomidorami – to tylko kilka dań, które możemy zrobić z pomidorów bez rozcierania ich na papkę.
Na przystawkę
Pomidor najczęściej dodajemy do sałatek na zimno i jest ku temu powód. Warzywo to, z uwagi na delikatną skórę ciężko znosi obróbkę termiczną po pokrojeniu. Gdy myślimy o sałatkach z pomidorem do głowy przychodzi nam najczęściej caprese lub sałatka grecka. Obie doskonale smakują, obie jednak potrafią się szybko znudzić. Na szczęście, obie te sałatki możemy przygotować w zupełnie inny sposób.
Sałatki inaczej
Wydrąż pomidory, nie zdejmując z nich skórki. Do pustego środka wsadź kulki mozzareli i kilka listków bazylii. Warzywa panieruj i zapiekaj lub smaż w głębokim tłuszczu. Zapewniam, że caprese podanej w taki sposób nikt się nie spodziewa. Podobnie, jak sałatki greckiej, której wszystkie składniki oprócz sałaty opiekamy na grillu w formie szaszłyków. Jeśli jednak dekonstruowanie sałatek nie jest waszym konikiem polecam starą dobrą pomidorową salsę. Dwa pomidory kroimy z jedną małą cebulą, czosnkiem, kolendrą i chili. Całość podawać możemy do ryby, dań z grilla czy specjałów kuchni meksykańskiej.