POPCORN DLA SMAKOSZY – NOWE OBLICZE PRAŻONEJ KUKURYDZY

Wyroby cukiernicze, Nauka gotowania

POPCORN DLA SMAKOSZY – NOWE OBLICZE PRAŻONEJ KUKURYDZY

fot. Cookmagazine

Popcorn to jedna z najprostszych przekąsek jakie tylko można zrobić samemu. Najczęściej jednak sięgamy po gotowe rozwiązania lub zadowalamy się jego soloną wersją. A szkoda, bo samodzielnie prażona kukurydza to najlepszy sposób na uruchomienie kreatywności i odciążenie portfela.

Prażona kukurydza dla smakoszy

Wiem, co myślicie – niby jaka trudność ma czaić się we wrzuceniu torby popcornu do mikrofalówki. Rzeczywiście, nie wielka, ale sklepowy popcorn z mikrofalówki nie należy wcale ani do najzdrowszych, ani tym bardziej najsmaczniejszych, a w naszym przypadku samo uprażenie kukurydzy to dopiero początek gotowania. Kolejnym krokiem jest jego odpowiednie doprawienie – przyprawami, karmelem, dodatkowymi składnikami.

Amerykanie określają taki popcorn mianem gourmet. W gastronomicznej nowomowie słowo to oznacza produkt dla smakoszy lub konceserów i choć może nazywanie delikatnie styropianowej kukurydzy w ten sposób jest lekkim nadużyciem, to z pewnością doprawiony odpowiednio popcorn znacznie zyskuje na smaku. Dowodem na to niech będą wyrastające jak grzyby po deszczu sklepy, które serwują tylko prażoną kukurydzę. A wbrew pozorom, lista składników, którymi można doprawić popcorn jest całkiem długa. A zacząć musimy od odpowiedniego przygotowania samej kukurydzy

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.