Profesjonalne noże kuchenne – niezbędne wyposażenie kucharza
Każdy zawodowy kucharz doskonale wie, że posiadanie odpowiednich noży jest niezbędne do tworzenia wspaniałych potraw w profesjonalnej gastronomii. W sprzedaży znaleźć można zatem ogromny wybór profesjonalnych noży dla szefa kuchni, zazwyczaj pochodzących od wiodących producentów. Na co zwracać uwagę, wybierając pojedyncze noże lub od razu komplet takiego wyposażenia? Jakie modele powinny się w nim znaleźć?
Dlaczego tak ważna jest praca z odpowiednimi nożami w profesjonalnej kuchni?
Niezależnie od tego, czy jesteś od wielu lat szefem kuchni w restauracji, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę jako zawodowy kucharz, wykorzystanie profesjonalnych noży jest w kuchni niezbędnym elementem codziennej pracy. Szukając i dobierając odpowiednie, profesjonalne noże kuchenne dla kucharzy, nie możesz kierować się tylko przystępną ceną. Prawda jest taka, że zakup wysokiej klasy akcesoriów tego rodzaju jest inwestycją na następne lata – do tego taką, która podniesie Twoją wydajność i odbije się pozytywnie na zdobywaniu doświadczenia w tym wymagającym, trudnym zawodzie. Najlepsze dostępne noże dla szefa kuchni w restauracji są wykonane z materiałów najwyższej jakości i zaprojektowane z myślą o wieloletniej trwałości i nieustającej precyzji. Dodatkowo zwróć uwagę na to, by uchwyty ułatwiały trzymanie noża podczas cięcia i były odpowiednio miękkie, ale nie śliskie, na przykład po zamoczeniu. Blok na noże to z kolei najlepszy sposób na uporządkowanie noży i zapewnienie sobie łatwego dostępu do każdego modelu. Tak przechowywane noże będą do tego chronione przed szybkim tępieniem się ostrza.
Profesjonalne noże kuchenne dla kucharzy – rodzaje
Wśród profesjonalnych noży kuchennych, stanowiących podstawowe wyposażenie każdej restauracji, można wyróżnić kilka podstawowych modeli, które właściwie obowiązkowo wprowadzić należy do użycia:
- nóż szefa kuchni — często wyposażony w standardowe ostrze o długości powyżej 20 centymetrów; ten nóż jest często używany niemal do wszystkiego, jako akcesorium uniwersalne; nadaje się od krojenia i szatkowania, nie zaleca się jedynie używać go do obierania,
- nożyce kuchenne — chociaż nie są to tradycyjne noże, to pozostają bardzo przydatne w codziennej pracy w gastronomii – wyjątkowo ostre ostrza mogą być idealne do szybkiego siekania ziół i warzyw, a także do krojenia mięsa (na przykład drobiu będącego „w całości”),
- nóż do obierania — dość krótki, a zatem poręczny, o niezbyt szerokim ostrzu; może być lekko wygięty, co ułatwia obieranie warzyw, do tego wyposażony w rękojeść zapobiegającą wyślizgiwaniu się go z dłoni,
- nóż Santoku — określany jako azjatycki nóż szefa kuchni; ten typ noża jest często nieco krótszy i cieńszy, niż tradycyjny nóż szefa kuchni, a krzywizna krawędzi jest zazwyczaj spłaszczona (prawie tak, jak w tasaku), zapewnia lepszy kontakt z powierzchnią podłoża, na którym krojone są składniki; noże Santoku są często wyposażone w wycięcia na klindze, które tworzą kieszenie powietrzne, co znacznie ułatwia krojenie mięsa i innych, lepkich materiałów (zapobiega to ich przywieraniu).
Specjalne noże dla szefa kuchni
Oprócz wspomnianych powyżej noży, istnieje także szeroka gama noży specjalistycznych, używanych przez szefów kuchni specjalizujących się, na przykład, w kuchni określonego rodzaju. Wśród specjalnych noży można wskazać takie, jak noże do filetowania ryb, które wyróżniają się wąskim, precyzyjnym ostrzem. Tasaki kuchenne to z kolei narzędzia idealne do szybkiego rozdrabniania składników, w tym także do siekania mięsa. Nóż kolebkowy to natomiast specyficzny rodzaj, wyposażony w dwa, wygięte ostrza z mocowanymi z obu stron uchwytami. Takie narzędzia sprawdzają się w przypadku konieczności siekania warzyw, orzechów czy czekolady – pozwalają uzyskać wyjątkowo drobną granulację produktu