PROWANSALSKIE RATATOUILLE

Fot. Cookmagazine


Składniki:

  • 1/2 posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • do podania, opcjonalnie: kozi ser, świeży chleb, kuskus lub polenta


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
W okrągłym naczyniu do pieczenia (lub kilku mniejszych kokilkach) rozsmarowujemy passatę pomidorową. Czosnek i cebulę drobno siekamy i układamy na sosie. Skrapiamy łyżką oliwy, przyprawiamy lekko solą i pieprzem.
Cukinię i bakłażana kroimy w cienkie plasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w poprzek na krążki. Układamy naprzemiennie na sosie, tak by plastry warzyw nachodziły na siebie. Skrapiamy z wierzchu pozostałą oliwą, układamy gałązki tymianku i ponownie przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy wierzch naczynia papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut.
Prowansalskie ratatouille smakuje najlepiej podana ze świeżym chlebem, kuskusem lub polentą. Po upieczeniu można posypać ją z wierzchu odrobiną koziego sera.

Smacznego!


Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.