Przekąski na grilla dla miłośników kuchni meksykańskiej

Nauka gotowania

Przekąski na grilla dla miłośników kuchni meksykańskiej

Kuchnia meksykańska ma coraz większe grono zwolenników. Jest nie tylko pyszna i oryginalna, ale też intensywna w smaku. Kojarzy się z ostrymi przyprawami, sytością i brakiem skomplikowania przy przygotowaniu kolejnych posiłków oraz przekąsek. Bardzo często gości na polskich grillach, dlatego warto zastanowić się nad tym, które konkretnie przekąski sprawdzą się podczas takich spotkań. Na pierwszy plan z pewnością wysuwają się nachosy.

Nachosy z grilla – proste do przygotowania i wyjątkowe w smaku

Przekąską związaną z kuchnią meksykańską, która z pewnością zasmakuje zaproszonym gościom w każdym wieku są nachosy z grilla. Co istotne, nachosy występują w wielu różnych wersjach, a dodatkowo można je podawać na wybrany przez siebie sposób, np. z roztopionym serem, sałatką oraz ulubionym sosem i guacamole. Taka forma przekąski przypadnie do gustu przede wszystkim najmłodszym miłośnikom dań z grilla. Nachosy charakteryzują się prostotą przygotowania oraz wyjątkowym smakiem. Są idealne na każdą porę dnia i zagwarantują stuprocentowe uczucie sytości. Wystarczy umieścić je na grillu i po upływie kilkunastu/kilkudziesięciu sekund przewrócić je na drugą stronę, a następnie ściągnąć na talerz i podać z wybranymi dodatkami.

Przekąski na grilla z tortilli – co rozważyć w pierwszej kolejności?

Wybierając przekąski na grilla z tortilli nie można przejść obojętnie właśnie obok nachosów. To jedno z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej, które jest coraz bardziej popularne na terenie Polski. Czym jest to spowodowane? Przede wszystkim jego uniwersalnością i różnorodnością podania. Na grillu sprawdzą się m.in. nachosy chili w wersji pikantnej, które z powodzeniem można zaserwować:

  • z sosem śmietanowym/czosnkowym,
  • z roztopionym serem i pomidorową salsą,
  • z salsą z awokado (guacamole).

Takie nachosy są kuszącą propozycją nie tylko na grilla, ale też w momencie organizowania nieszablonowego seansu filmowego z drugą połówką. Można je przygotować dla swoich bliskich i wspólnie spędzić czas przy grillu lub też przyrządzić je na grillu i zabrać prosto przed telewizor lub komputer. Ostateczna decyzja należy do miłośników nachosów.

Przekąski na grilla – jakie są rodzaje nachosów?

Meksykańskie przekąski na grilla spełnią oczekiwania najbardziej wymagających miłośników grillowania w okresie wiosenno-letnim. Trzeba jednak mieć pełną wiedzę na temat dostępnych rodzajów nachosów, a tych jest naprawdę sporo. Bardzo rozpowszechnione i cenione przez osoby w każdym wieku są nachosy BBQ. Dodatkowo można się zdecydować na wersję soloną, serową czy też tzw. snack box (zestaw pudełkowy z sosem). Każda z tych propozycji ma swoje mocne strony. Jedna jest ostrzejsza, natomiast inna znacznie mniej intensywna w smaku, dlatego najlepiej mieć je wszystkie pod ręką i zaserwować rodzinie lub znajomym w komplecie, tak aby każdy mógł wybrać dla siebie idealny rodzaj nachosów na grilla. Wszystkie najpopularniejsze smaki nachosów są dostępne w sklepie internetowym pod adresem https://crunchysnack.pl/.

Na grillu można też przygotować inne tradycyjne dania/przekąski kuchni meksykańskiej, takie jak: burrito, enchiladas, quesadilla oraz tacos. Warto je połączyć z pysznymi warzywami i salsami, a całość na pewno będzie smakowita i aromatyczna. Wszystkie wspomniane wyżej przekąski można przygotować na grillu w kilkanaście minut.

TAGI


Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!