Boeuf Stroganow

Fot. CookMagazine



Składniki:

  • 60 dag polędwicy wołowej
  • 25 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml bulionu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 100 ml śmietanki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Zaczynamy od umycia, osuszenia i pokrojenia polędwicy w plastry. Następnie obieramy oraz kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy ją na patelni do miękkości. Kolejnym krokiem będzie umycie i pokrojenie pieczarek w plasterki oraz dodanie ich do podsmażonej cebuli. Do pieczarek i cebuli dodajemy mięso oraz mąkę i podsmażamy. Dolewamy bulion, koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy i całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Na koniec dodajemy śmietankę i zmieloną paprykę oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Strogonoffa posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!


Ola Kacprzyk

Ola Kacprzyk