Składniki:
- 60 dag polędwicy wołowej
- 25 dag pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki
- 150 ml bulionu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- 100 ml śmietanki
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia, osuszenia i pokrojenia polędwicy w plastry. Następnie obieramy oraz kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy ją na patelni do miękkości. Kolejnym krokiem będzie umycie i pokrojenie pieczarek w plasterki oraz dodanie ich do podsmażonej cebuli. Do pieczarek i cebuli dodajemy mięso oraz mąkę i podsmażamy. Dolewamy bulion, koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy i całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Na koniec dodajemy śmietankę i zmieloną paprykę oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Strogonoffa posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!