Kawa, czekolada, kokos – to połączenie święci triumfy w formie napoju podawanego w znanych sieciach kawiarni, ale doskonale sprawdzi się też jako dekadencki deser. Kawowy spód, czekoladowy pudding, kokosowa bita śmietana – ciasto kawowo-kokosowe naprawdę warto wypróbować!
Składniki na formę o średnicy 24 cm:
Na ciasto:
- 1 szklanka i 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżeczki kawy
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 10 łyżek masła
- 4-5 łyżek zimnej wody
Na nadzienie:
- 1 1/2 szklanki + 1 łyżka mleka kokosowego
- 1 łyżka kawy
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 100 g gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki esencji kokosowej (można przygotować ją samemu, zalewając wodę i miąższ 1 kokosa setką wódki i odstawiając na tydzień)
- prażone płatki kokosowe
- syrop czekoladowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciasto przygotowujemy szybko zagniatając wszystkie sypkie składniki z masłem. Dodajemy tyle wody, by powstało gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciastem wyklejamy okrągłą formę. Przykrywamy folią spożywczą i obciążamy suchym grochem, ryżem czy ciecierzycą. Pieczemy przez 25 minut, po tym czasie zdejmujemy folię i obciążniki i dopiekamy jeszcze 8-10 minut. Studzimy na kratce.
W miseczce mieszamy skrobię kukurydzianą z łyżką mleka kokosowego. Pozostałe mleko, cukier, kawę i sól umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy mikstura mocno się ogrzeje, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy. Następnie wlewamy skrobię z mlekiem i nadal mieszamy, póki krem nie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i przekładamy na ciasto. Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
Po tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem i esencją kokosową. Ciasto dekorujemy prażonymi płatkami kokosa i syropem czekoladowym.
Smacznego!