CIASTO KAWOWO-KOKOSOWE

Przepisy, Deser, Wegetariańskie

CIASTO KAWOWO-KOKOSOWE

Fot. Flickr /CC-BY-SA/ Annie's Eats

Kawa, czekolada, kokos – to połączenie święci triumfy w formie napoju podawanego w znanych sieciach kawiarni, ale doskonale sprawdzi się też jako dekadencki deser. Kawowy spód, czekoladowy pudding, kokosowa bita śmietana – ciasto kawowo-kokosowe naprawdę warto wypróbować!


Składniki na formę o średnicy 24 cm:

Na ciasto:

  • 1 szklanka i 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżeczki kawy
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 10 łyżek masła
  • 4-5 łyżek zimnej wody

Na nadzienie:

  • 1 1/2 szklanki + 1 łyżka mleka kokosowego
  • 1 łyżka kawy
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 100 g gorzkiej czekolady

Do dekoracji:

  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki esencji kokosowej (można przygotować ją samemu, zalewając wodę i miąższ 1 kokosa setką wódki i odstawiając na tydzień)
  • prażone płatki kokosowe
  • syrop czekoladowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ciasto przygotowujemy szybko zagniatając wszystkie sypkie składniki z masłem. Dodajemy tyle wody, by powstało gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Ciastem wyklejamy okrągłą formę. Przykrywamy folią spożywczą i obciążamy suchym grochem, ryżem czy ciecierzycą. Pieczemy przez 25 minut, po tym czasie zdejmujemy folię i obciążniki i dopiekamy jeszcze 8-10 minut. Studzimy na kratce.

W miseczce mieszamy skrobię kukurydzianą z łyżką mleka kokosowego. Pozostałe mleko, cukier, kawę i sól umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy mikstura mocno się ogrzeje, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy. Następnie wlewamy skrobię z mlekiem i nadal mieszamy, póki krem nie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i przekładamy na ciasto. Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.

Po tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem i esencją kokosową. Ciasto dekorujemy prażonymi płatkami kokosa i syropem czekoladowym.

Smacznego!


Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.