To błyskawiczne ciasto doskonale sprawdzi się podczas wielkanocnego szaleństwa przygotowań, kiedy czasu zawsze jest za mało. WIELKANOCNE CIASTO Z SUSZONYMI OWOCAMI jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, a mamy pewność, że zasmakuje zarówno domownikom, jak i gościom.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 gram masła
- 5 jajek
- 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki skórki z pomarańczy startej na tarce o małych oczkach
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki suszonej moreli
- 1/3 łyżeczki soli
- dodatkowo: łyżka masła i łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Morele siekamy ostrym nożem na małe kawałeczki. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i masłem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, sól, mleko, proszek do pieczenia oraz cukier z wanilią i całość mieszamy. Dorzucamy żurawinę i morele oraz jedną łyżeczkę skórki pomarańczy. Następnie za pomocą ubijaczki z silikonowymi końcówkami ubijamy z białek sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z pozostałą masą. Foremkę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, co zapobiegnie przywieraniu. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 45 minut, aż do zezłocenia się wierzchu. Jeszcze gorące ciasto posypujemy skórką pomarańczy.
Smacznego!
[thumbnail target=”_self” src=”https://cookmagazine.pl/wp-content/uploads/2017/03/wielkanocne-ciasto-z-suszonymi-owocami-2.jpg”]