Aktualnie cukrzyca jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób przewlekłych na całym świecie. O ile jeszcze kilka lat temu chorowały na nią osoby w podeszłym wieku, o tyle dzisiaj dzieci i młodzież należą do grupy wiekowej, u której coraz częściej rozpoznaje się nowe zachorowania.
Głównymi przyczynami wpływającymi na coraz częstszą zachorowalność na cukrzycę we współczesnym społeczeństwie jest zbyt mała ilość ruchu i wysiłku fizycznego oraz niezdrowa i uboga w składniki odżywcze dieta. Oczywiście bardzo często choroba uzależniona jest również od naszych predyspozycji genetycznych. Jeśli oboje rodzice chorują na cukrzycę typu 2, prawdopodobieństwo zachorowania w przypadku dzieci wynosi 50 procent.
Dieta w przypadku osób chorujących na cukrzycę jest niezwykle ważna, ponieważ pozwala na nie tylko uregulowanie poziomu cukru we krwi, ale także pomaga utrzymać prawidłową wagę. W książce dr Matthias’a Riedl’a ,,Przepisy dla diabetyków. Pełnia przyjemności i kontrola cukru we krwi” odnajdujemy przepisy, które pomimo choroby pozwalają na rozkoszowanie się smakiem i najedzeniem do syta. Znajdujemy tutaj dania, które nadają się na szybką i zdrową przekąskę jak również na zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Autor nie zapomniał o słodkich deserach, składających się głównie ze świeżych, kolorowych owoców, jogurtu,twarogu lub kefiru.