Jajka faszerowane groszkiem i parmezanem

Przepisy Wielkanocne, Groszek

Jajka faszerowane groszkiem i parmezanem

Fot. CookMagazine

Wielkanoc kojarzy się nam między innymi z jajkami w przeróżnych kulinarnych kombinacjach. Dziś przed Wami bardzo prosty przepis na JAJKA FASZEROWANE GROSZKIEM I PARMEZANEM, które doskonale wpiszą się w świąteczny nastrój, będąc jednocześnie pyszną przystawką.



Składniki:

  • 4 jajka
  • 80 g mrożonego groszku
  • 2 łyżki majonezu
  • 30 g parmezanu
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, po czym wyjmujemy chochlą i wkładamy do lodowatej wody, a następnie obieramy ze skorupek. Groszek gotujemy w posolonym wrzątku przez 10 minut, a następnie wylewamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. Jaja przekrajamy ostrym nożem na pół i wyjmujemy z nich żółtka. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki.  Do blendera wkładamy żółtka, 20g startego parmezanu, 2 łyżki majonezu i groszek (zostawiając kilka do ozdoby) oraz szczyptę soli i pieprzu. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Faszerujemy jajka przystrajając je pozostałym groszkiem i startym parmezanem.

Smacznego!


Zapisz

Zapisz

Zapisz

Monika Zonenberg

Monika Zonenberg

Kulturoznawca z wielką pasją do gotowania. Absolwentka Food Studies i Marketingu w Mediach Społecznościowych. Miłośniczka spontanicznych rozmów o jedzeniu, winie i fotografii.