Wielkanoc kojarzy się nam między innymi z jajkami w przeróżnych kulinarnych kombinacjach. Dziś przed Wami bardzo prosty przepis na JAJKA FASZEROWANE GROSZKIEM I PARMEZANEM, które doskonale wpiszą się w świąteczny nastrój, będąc jednocześnie pyszną przystawką.
Składniki:
- 4 jajka
- 80 g mrożonego groszku
- 2 łyżki majonezu
- 30 g parmezanu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, po czym wyjmujemy chochlą i wkładamy do lodowatej wody, a następnie obieramy ze skorupek. Groszek gotujemy w posolonym wrzątku przez 10 minut, a następnie wylewamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. Jaja przekrajamy ostrym nożem na pół i wyjmujemy z nich żółtka. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki. Do blendera wkładamy żółtka, 20g startego parmezanu, 2 łyżki majonezu i groszek (zostawiając kilka do ozdoby) oraz szczyptę soli i pieprzu. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Faszerujemy jajka przystrajając je pozostałym groszkiem i startym parmezanem.
Smacznego!