Krem z dyni i marchewki

Obiad, Przepisy, Kolacja, Sezon na, Wegetariańskie, Dynia, Marchew

Krem z dyni i marchewki

Fot. CookMagazine



Składniki:

  • 1/2 dyni
  • 4 marchewki
  • 1 l bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść pestek słonecznika
  • Sól, pieprz



Przygotowanie:

Zaczynamy od obrania marchewki i ugotowania jej w bulionie do miękkości. Następnie kroimy dynię w plastry i pieczemy na blasze 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut. Upieczoną i miękką dynię obieramy ze skóry. Kolejnym krokiem będzie pokrojenie cebuli i czosnku w kostkę oraz zeszklenie na patelni. Teraz, wszystkie zmiękczone już składniki: marchewkę, dynię, cebulę, czosnek i bulion miksujemy na gładki, aksamitny krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz posypujemy pestkami dyni.

Smacznego!


Ola Kacprzyk

Ola Kacprzyk