WEBINARIUM 18.03 – PRZEPISY PROSTO Z… ANTARKTYKI!

Wydarzenia kulinarne

WEBINARIUM 18.03 – PRZEPISY PROSTO Z… ANTARKTYKI!

fot. Materiały Organizatora

Ludzie bardzo dużo myślą o jedzeniu. Planujemy wizytę w sklepie, przygotowujemy listy zakupów, kupujemy składniki, gotujemy i w końcu – jemy. Kiedy jedziemy w podróż czy pod namiot kwestia przygotowania i spożycia jedzenia staje się tym ważniejsza. Nie ma się zatem co dziwić, że polarnicy, którzy przez długie miesiące przebywają w warunkach ekstremalnych, wiele myśli i czasu poświęcają tej podstawowej czynności fizjologicznej jaką jest jedzenie. Webinarium “Przepisy prosto z… Antarktyki!” uchyli rąbka tajemnicy – co właściwie jedzą polarnicy?

Wydarzenie rozpocznie się 18 marca 2021 o godzinie 17 i potrwa godzinę. W ramach webinarium będziemy mieli okazję dowiedzieć się co nieco o diecie pierwszych polarników eksplorujących obszar Antarktyki. Prowadząca omówi także kilka przepisów oraz technik przygotowania pokarmu – koniecznych, aby jedzenie przetrwało długi okres przechowywania, a następnie wciąż nadawało się do spożycia w różnych warunkach, w tym również ekstremalnych.

Spotkanie poprowadzi Dagmara Bożek – polarniczka, tłumaczka, pisarka. Uczestniczyła w dwóch wyprawach polarnych (2012-2013 oraz 2015-2016), w ramach których pracowała jako administratorka stacji i asystentka terenowa. Specjalizuje się w prowadzeniu projektów edukacyjnych o badaniach polarnych organizowanych przez Instytut Geofizyki PAN, który jest organizatorem niniejszego wydarzenia. Jest ono częścią projektu Edu-Arctic.pl, którego zadaniem jest poszerzanie wiedzy na temat badań polarnych. Projekt obejmuje m.in. liczne webinaria na temat klimatu regionu pod-biegunowego oraz wypraw polarnych – jak zajęcia, które dzisiaj polecamy. Zachęcamy do udziału!

Aby wziąć udział w webinarium, należy zapisać się na nie tutaj.

Agnieszka Kinecka

Agnieszka Kinecka

Studentka sinologii z pasją do gotowania, eksperymentatorka kuchni fusion w zaciszu własnego mieszkania. Wielbicielka domowego chleba, kiszonek i humusu. Aspirująca do stylu życia zero waste.