ROLADA ZE SZPINAKU Z CHRZANOWYM SERKIEM to pięknie prezentujące się danie, które świetnie sprawdzi się podczas świąt lub spotkań z przyjaciółmi. Prosta w przygotowaniu i bardzo zdrowa, urozmaici każde przyjęcie oraz dostarczy naszemu organizmowi cennych witamin.
Składniki:
- 300 g kremowego serka
- 1 łyżeczka chrzanu
- 500 g mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Szpinak przesmażamy na oleju w głębokiej patelni. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie studzimy. Do masy szpinakowej dodajemy żółtka oraz ubite na sztywno z odrobiną soli białka. Całość rozkładamy płasko na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Możemy pomóc sobie wałkiem o nieprzywierającej powierzchni. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy masę razem z papierem do pieczenia i zostawiamy do przestygnięcia. W miseczce mieszamy kremowy serek z chrzanem i odrobiną pieprzu, a następnie smarujemy nim chłodną już masę ze szpinakiem. Roladę zwijamy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie kroimy ją ostrym nożem na kawałki.
Smacznego!