Rolada ze szpinaku z chrzanowym serkiem

Przepisy Wielkanocne, Przepisy, Sezon na, Boże Narodzenie, Szpinak

Rolada ze szpinaku z chrzanowym serkiem

fot. CookMagazine

ROLADA ZE SZPINAKU Z CHRZANOWYM SERKIEM to pięknie prezentujące się danie, które świetnie sprawdzi się podczas świąt lub spotkań z przyjaciółmi. Prosta w przygotowaniu i bardzo zdrowa, urozmaici każde przyjęcie oraz dostarczy naszemu organizmowi cennych witamin.


Składniki:

  • 300 g kremowego serka
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Przygotowanie:

Szpinak przesmażamy na oleju w głębokiej patelni. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie studzimy. Do masy szpinakowej dodajemy żółtka oraz ubite na sztywno z odrobiną soli białka.  Całość rozkładamy płasko na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Możemy pomóc sobie wałkiem o nieprzywierającej powierzchni. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy masę razem z papierem do pieczenia i zostawiamy do przestygnięcia. W miseczce mieszamy kremowy serek z chrzanem i odrobiną pieprzu, a następnie smarujemy nim chłodną już masę ze szpinakiem. Roladę zwijamy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie kroimy ją ostrym nożem na kawałki.

Smacznego!


Monika Zonenberg

Monika Zonenberg

Kulturoznawca z wielką pasją do gotowania. Absolwentka Food Studies i Marketingu w Mediach Społecznościowych. Miłośniczka spontanicznych rozmów o jedzeniu, winie i fotografii.