SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI I SOSEM POMIDOROWYM to sposób na szybką kolację po męczącym dniu w pracy. Kilka składników wystarczy, by wyczarować to aromatyczne i sycące danie.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- mąka do obtoczenia klopsików
- 500 ml passaty
- świeżo starty Parmigiano Reggiano (więcej o Parmigiano Reggiano przeczytasz tutaj)
- makaron spaghetti
- sól i pieprz
- pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Połowę dodajemy do mięsa, drugą połowę zostawiamy do sosu. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i dzielimy je na pół, po czym jeszcze na pół… i tak do momentu, w którym otrzymamy równe cząstki na klopsiki. Cząstki formujemy w kuleczki i obtaczamy w mące, a następnie podsmażamy na średnim ogniu, aż do zarumienienia się ze wszystkich stron.
Pozostawioną cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy posiekane ząbki czosnku i wlewamy passatę. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem oraz świeżo startym Parmigiano Reggiano. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Pod koniec gotowania wkładamy do sosu klopsiki. Następnie wyjmujemy je, a ugotowany makaron wkładamy do sosu i mieszamy. Spaghetti wykładamy na talerze, układając na nim klopsiki.
Smacznego!