Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym

Przepisy, Obiad, Kolacja

Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym

Fot. CookMagazine

SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI I SOSEM POMIDOROWYM to sposób na szybką kolację po męczącym dniu w pracy. Kilka składników wystarczy, by wyczarować to aromatyczne i sycące danie.


Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • mąka do obtoczenia klopsików
  • 500 ml passaty
  • świeżo starty Parmigiano Reggiano (więcej  o Parmigiano Reggiano przeczytasz tutaj)
  • makaron spaghetti
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki cukru


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Połowę dodajemy do mięsa, drugą połowę zostawiamy do sosu. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i dzielimy je na pół, po czym jeszcze na pół… i tak do momentu, w którym otrzymamy równe cząstki na klopsiki. Cząstki formujemy w kuleczki i obtaczamy w mące, a następnie podsmażamy na średnim ogniu, aż do zarumienienia się ze wszystkich stron.

Pozostawioną cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy posiekane ząbki czosnku i wlewamy passatę. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem oraz świeżo startym Parmigiano Reggiano. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Pod koniec gotowania wkładamy do sosu klopsiki. Następnie wyjmujemy je, a ugotowany makaron wkładamy do sosu i mieszamy. Spaghetti wykładamy na talerze, układając na nim klopsiki.

Smacznego!


Monika Zonenberg

Monika Zonenberg

Kulturoznawca z wielką pasją do gotowania. Absolwentka Food Studies i Marketingu w Mediach Społecznościowych. Miłośniczka spontanicznych rozmów o jedzeniu, winie i fotografii.