TRUSKAWKOWE MUFFINY

Przepisy, Deser, Sezon na, Truskawka

TRUSKAWKOWE MUFFINY


Składniki na 14 muffinów:

• 225 g mąki pszennej
• 125 g cukru
• szczypta soli
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 jajko
• 180 ml mleka
• 60 ml oleju
• 1 szklanka pokrojonych truskawek
• kilka truskawek do dekoracji

Składniki na krem do dekoracji:

• 125 g miękkiego masła
• 125 g cukru pudru
• 1 łyżka wody
• szczypta soli





Przygotowanie:

Włączamy piekarnik nastawiając go na 175 stopni i przygotowujemy formę do pieczenia muffinów wykładając ją papilotkami.
W dwóch miseczkach mieszamy osobno składniki ciekłe oraz suche (mąkę można przesiać), a następnie łączymy je ze sobą. Dodajemy pokrojone truskawki i jeszcze raz mieszamy ciasto.
Nakładamy ciasto do formy z papilotkami, wlewając je do ¾ ich wysokości, co zapobiegnie wylewaniu się ciasta. Pieczemy muffiny 20 minut. Ciasto jest gotowe, gdy będzie lekko zarumienione na wierzchu, a patyczek do sprawdzenia kleistości ciasta będzie suchy. Upieczone babeczki wyjmujemy od razy z piekarnika i po 5 minutach przenosimy z formy na papier, gdzie kontynuujemy studzenie.

Krem do dekoracji:
Łączymy wszystkie składniki i miksujemy do powstania jednolitej masy. Tylko dokładne zmiksowanie sprawi, że krem zatraci smak typowego masła.

Dekorowanie:
Na chłodnych babeczkach kładziemy krem i umieszczamy na nim dorodne truskawki.

Smacznego!


Sylwia Czerniak

Sylwia Czerniak