Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, WEGAŃSKIE TRUFLE Z NERKOWCÓW I DAKTYLI to propozycja w sam raz dla was. Wystarczy zmiksować kilka składników i pyszna, energetyczna przekąska gotowa.
Składniki:
- 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 2/3 szklanki daktyli
- 2/3 szklanki suszonych, niesiarkowanych moreli
- szczypta soli
- opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na pół godziny.
Odsączamy i umieszczamy w kielichu blendera razem z orzechami nerkowca, pestkami słonecznika, posiekanymi morelami, szczyptą soli i wanilią. Miksujemy na gładką masę, ewentualnie dodając 2-3 łyżki wody. Z powstałej masy formujemy kuleczki. Trufle z nerkowców odstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny, żeby lekko stężały.
Smacznego!