WEGAŃSKIE TRUFLE Z NERKOWCÓW I DAKTYLI

Przepisy, Deser, Sezon na, Przekąska, Wegetariańskie, Wegańskie, Morela

WEGAŃSKIE TRUFLE Z NERKOWCÓW I DAKTYLI

Fot. Cookmagazine

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, WEGAŃSKIE TRUFLE Z NERKOWCÓW I DAKTYLI to propozycja w sam raz dla was. Wystarczy zmiksować kilka składników i pyszna, energetyczna przekąska gotowa.


Składniki:

  • 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 2/3 szklanki daktyli
  • 2/3 szklanki suszonych, niesiarkowanych moreli
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej


Przygotowanie:

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na pół godziny.
Odsączamy i umieszczamy w kielichu blendera razem z orzechami nerkowca, pestkami słonecznika, posiekanymi morelami, szczyptą soli i wanilią. Miksujemy na gładką masę, ewentualnie dodając 2-3 łyżki wody. Z powstałej masy formujemy kuleczki. Trufle z nerkowców odstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny, żeby lekko stężały.

Smacznego!


Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.