Wielkanocny mazurek z domowym kajmakiem

Przepisy Wielkanocne

Wielkanocny mazurek z domowym kajmakiem

fot. CookMagazine

Wyobrażacie sobie Wielkanoc bez mazurka? Oczywiście, że nie! Przed Wami prosty przepis na WIELKANOCNY MAZUREK Z DOMOWYM KAJMAKIEM. Dekorowanie tego tradycyjnego ciasta to świetna zabawa, w którą warto zaangażować całą rodzinę!


Składniki:

na spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • kilka dużych łyżek konfitury wiśniowej

na kajmak:

  • 160 ml śmietany kremówki 30%
  • 140 g jasnego brązowego cukru
  • ziarenka z jednej laski wanilii

do ozdoby:

  • rodzynki
  • płatki migdałów
  • orzechy włoskie
  • morele


Przygotowanie:

Spód:

Przesianą mąkę łączymy z cukrem pudrem na stolnicy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtko i wodę. Siekamy dużym nożem do utworzenia się kruszonki, a następnie zagniatamy, aż do połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je wałkiem z powłoką zapobiegającą przywieraniu ciasta i wykładamy na formę do tarty, a następnie znów wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem, co zapobiegnie powstawaniu bąbli. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza – spód powinien być rumiany. Następnie ciasto wychładzamy i smarujemy warstwą konfitury.

Domowy kajmak:

Śmietanę kremówkę, cukier i ziarenka wanilii umieszczamy na głębokiej patelni. Mieszamy i gotujemy przez około 30 minut na najmniejszym ogniu, co pewien czas mieszając. Po tym czasie odczekujemy około 5 minut i wylewamy kajmak na spód, rozprowadzając go szpatułką do ciasta. Czekamy kilka minut, aż kajmak delikatnie stężeje.

Ozdobienie:

Choć możecie przystroić swoje ciasto w dowolny sposób, my proponujemy Wam suszone owoce i orzechy. Mazurka należy przystroić nim wystygnie jego nadzienie, po czym wstawić do lodówki, gdzie kajmak stężeje dużo szybciej niż w temperaturze pokojowej.

Smacznego!


Monika Zonenberg

Monika Zonenberg

Kulturoznawca z wielką pasją do gotowania. Absolwentka Food Studies i Marketingu w Mediach Społecznościowych. Miłośniczka spontanicznych rozmów o jedzeniu, winie i fotografii.