Wyobrażacie sobie Wielkanoc bez mazurka? Oczywiście, że nie! Przed Wami prosty przepis na WIELKANOCNY MAZUREK Z DOMOWYM KAJMAKIEM. Dekorowanie tego tradycyjnego ciasta to świetna zabawa, w którą warto zaangażować całą rodzinę!
Składniki:
na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- kilka dużych łyżek konfitury wiśniowej
na kajmak:
- 160 ml śmietany kremówki 30%
- 140 g jasnego brązowego cukru
- ziarenka z jednej laski wanilii
do ozdoby:
- rodzynki
- płatki migdałów
- orzechy włoskie
- morele
Przygotowanie:
Spód:
Przesianą mąkę łączymy z cukrem pudrem na stolnicy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtko i wodę. Siekamy dużym nożem do utworzenia się kruszonki, a następnie zagniatamy, aż do połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je wałkiem z powłoką zapobiegającą przywieraniu ciasta i wykładamy na formę do tarty, a następnie znów wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem, co zapobiegnie powstawaniu bąbli. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza – spód powinien być rumiany. Następnie ciasto wychładzamy i smarujemy warstwą konfitury.
Domowy kajmak:
Śmietanę kremówkę, cukier i ziarenka wanilii umieszczamy na głębokiej patelni. Mieszamy i gotujemy przez około 30 minut na najmniejszym ogniu, co pewien czas mieszając. Po tym czasie odczekujemy około 5 minut i wylewamy kajmak na spód, rozprowadzając go szpatułką do ciasta. Czekamy kilka minut, aż kajmak delikatnie stężeje.
Ozdobienie:
Choć możecie przystroić swoje ciasto w dowolny sposób, my proponujemy Wam suszone owoce i orzechy. Mazurka należy przystroić nim wystygnie jego nadzienie, po czym wstawić do lodówki, gdzie kajmak stężeje dużo szybciej niż w temperaturze pokojowej.
Smacznego!