ZIEMNIACZANA TARTA Z NIEBIESKIM SEREM

Obiad, Przepisy, Kolacja, Sezon na, Piekarnia, Ziemniaki

ZIEMNIACZANA TARTA Z NIEBIESKIM SEREM

Fot: Flickr/CC BY-SA/Migle Seikyte

Ziemniaczana tarta z serem pleśniowym. Prosta w wykonaniu i niezwykle pyszna.


Składniki:

 

Ciasto:

  • 120 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 85 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

 

Nadzienie:

  • 500 g młodych ziemniaków pokrojonych w ósemki
  • 250 mln śmietany najlepiej 30 %
  • 1 duże żółtko
  • 125 g rozkruszonego sera z niebieską pleśnią
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

W małej misce mieszamy ze sobą suche składniki : mąkę, skrobię i sól. Przenosimy mieszaninę na suchy blat, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem na drobne kawałki. Po dokładnym posiekaniu masa dodajemy jajko oraz łyżkę wody i przystępujemy do ręcznego wyrabiania.  Można zwiększyć ilość wody do 2-3 łyżek, aby ciasto było bardziej plastyczne i lepiej układało się w  formie.  

Rozwałkowujemy i umieszczamy w formie na tartę o średnicy 22 cm. Zaczynamy od środka, powoli przyciskając ciasto do boków formy, tak aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 ° C

Ziemniaki gotujemy w  osolonej wodzie około 10 minut, aby były  lekko twarde -nie powinny się łamać. Chłodzimy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na nie schłodzone ziemniaki. Posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Ubijamy śmietanę i żółtka razem, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na ziemniaki.  Posypujemy świeżym oregano. Pieczemy przez około 45-50 minut.

 

Smacznego!


Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!