Ziemniaczana tarta z serem pleśniowym. Prosta w wykonaniu i niezwykle pyszna.
Składniki:
Ciasto:
- 120 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 85 g masła pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
Nadzienie:
- 500 g młodych ziemniaków pokrojonych w ósemki
- 250 mln śmietany najlepiej 30 %
- 1 duże żółtko
- 125 g rozkruszonego sera z niebieską pleśnią
- 1 łyżka świeżego oregano
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W małej misce mieszamy ze sobą suche składniki : mąkę, skrobię i sól. Przenosimy mieszaninę na suchy blat, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem na drobne kawałki. Po dokładnym posiekaniu masa dodajemy jajko oraz łyżkę wody i przystępujemy do ręcznego wyrabiania. Można zwiększyć ilość wody do 2-3 łyżek, aby ciasto było bardziej plastyczne i lepiej układało się w formie.
Rozwałkowujemy i umieszczamy w formie na tartę o średnicy 22 cm. Zaczynamy od środka, powoli przyciskając ciasto do boków formy, tak aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 ° C
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut, aby były lekko twarde -nie powinny się łamać. Chłodzimy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na nie schłodzone ziemniaki. Posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Ubijamy śmietanę i żółtka razem, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na ziemniaki. Posypujemy świeżym oregano. Pieczemy przez około 45-50 minut.
Smacznego!