RACUCHY Z GRUSZKAMI

Śniadanie, Przepisy, Obiad, Deser, Przekąska

RACUCHY Z GRUSZKAMI

Racuchy z gruszkami

Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz RACUCHY Z GRUSZKAMI. Idealna propozycja na słodki obiad lub deser.



Składniki na rozczyn:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży w temperaturze pokojowej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na ciasto:

  • 500 g maki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 4-5 gruszek
  • cynamon ( opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • cukier puder



Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do wyższej miseczki lub kubka wlewamy ciepłe mleko ( 125 ml), wsypujemy 1 łyżeczkę cukru, rozkruszone drożdże ( 40 g) i 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut.

Zabieramy się za przygotowanie ciasta. Do dużej miski przesiewamy mąkę ( 500 g), dodajemy szczyptę soli i mieszamy całość. Dodajemy rozczyn z drożdży, ciepłe mleko ( 250 ml), 1 jajko, 1,5 łyżki cukru i torebkę cukru waniliowego. Mieszamy składniki delikatnie łyżką. Gdy składniki wstępnie się połączą ciasto wyrabiamy mikserem lub robotem kuchennym przez około 10 minut. Po zakończeniu wyrabiania ciasto na racuchy z gruszkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie obrać gruszki, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić wzdłuż w dość cienkie paski około 2-3 mm. Można obsypać cynamonem.

Po około godzinie wyrastania, zaczynamy smażyć racuchy na rozgrzanym oleju ( około 1 cm). Przygotujmy sobie kubek z ciepłą wodą. Moczymy łyżkę w ciepłej wodzie i nakładamy na nią dość sporą porcję ciasta, wykładamy na patelnię, lekko rozsmarowujemy i formujemy placki. Na wierz wciskamy plaster gruszki. Smażymy około 2-3 minut i przekręcamy na druga stronę i smażymy ponownie 2-3 minuty na średnim ogniu. Pamiętajcie aby ogień nie był zbyt mocny bo placki zrumienią Wam się na zewnątrz ale w środku mogą pozostać surowe. Każdą z porcji smażymy w ten sam sposób pamiętając o dolewaniu oleju w razie potrzeby i oczyszczaniu patelni z resztek smażenia poprzednich racuchów z gruszkami. Gdy dolewacie oleju pamiętajcie aby uprzednio się rozgrzał.

Usmażone placki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po lekkim wystygnięciu posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego !

Smacznego!


Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!