Nie ukrywamy, że każda pomoc w kuchni jest warta górę złota, nieważne czy gotujemy na co dzień, czy od święta. Pizza? Ciasta? Ubicie śmietany? Mimo wiary w swoje dłonie, robot kuchenny potrafi zrobić za nas to, co potrafi człowieka naprawdę zmęczyć. Przetestowaliśmy dla Was Robot Kuchenny EKM4000 Electrolux, przygotowując kilka naszych ulubionych przepisów, z których korzystamy na co dzień.
Na warsztat Robota Kuchennego Electrolux wzięliśmy przepisy, które uwielbiamy, jednak wymagają od nas nieco zaangażowania i skupienia. Po ciężkim dniu nie zawsze mamy siłę się zarówno skupić, jak i wykazać większe zainteresowanie. W tym wyręczyć ma nas produkt od firmy Electrolux.
Robot kuchenny EKM4000 charakteryzuje się niezwykle stylowym i pasującym do każdego wnętrza wyglądem. Klimat retro sprzyja kulinarnym wyzwaniom, szczególnie w pochmurne dni. Czerwony kolor rozgrzeje każde serce i zainspiruje do działania nawet najbardziej leniwego domowego kucharza. Moc 1000 W da sobie radę nawet z najbardziej opornym ciastem, a 10 stopni prędkości dopasuje się do tych, które wymagają specjalnego traktowania. Warto zaznaczyć, że mimo olbrzymiej siły robota, jest on wyjątkowo cichy. Robot jest sam w sobie bardzo ciężki, a dzięki temu stabilny – nie przesuwa się i nie trzęsie nawet na najwyższym stopniu pracy.

Fot. Monika Zonenberg

Fot. Monika Zonenberg
W komplecie Kitchen Assistent posiada dwie misy ze stali nierdzewnej o pojemności 2,9 i 4,8 litra, a także wyposażony jest w spiralne mieszadło hakowe, końcówkę do ubijania oraz płaskie mieszadło, a także zabezpieczającą pokrywkę. Warto wiedzieć, że robot można rozbudowywać o kolejne funkcje, m.in. przystawkę do makaronu, przystawkę do szatkowania czy przystawkę do mielenia mięsa. Wraz z naszymi potrzebami robot może się rozwijać.

Fot. Monika Zonenberg

Fot. Monika Zonenberg
Nasz test wykorzystał robot na każdy możliwy sposób. Ciasto na pizzę, piaskowiec, muffiny, bita śmietana oraz krem do muffinów potrafią czasem sprawiać kłopoty. Dlatego właśnie takie wyzwania rzuciliśmy robotowi Kitchen Assistent. Zacznijmy od ciasta na pizzę – przydał się tutaj nasz sprawdzony i ulubiony przepis. Dobrze wiemy, że ciasto na drożdżach potrafi być złośliwe i jeśli źle się z nim obejdziemy, może nie wyrosnąć. Przyzwyczajeni do ręcznego wyrabiania ciasta, byliśmy ciekawi, jaki będzie efekt tego mechanicznego. Okazało się, że robot kuchenny poradził sobie z nim dużo szybciej, niż my. Rozciągliwe, dobrze napowietrzone ciasto pięknie wyrosło i bez problemu udźwignęło nasze ulubione dodatki do pizzy.

Fot. Monika Zonenberg

Fot. Monika Zonenberg

Fot. Monika Zonenberg
Kolejnym przepisem, jaki wypróbowaliśmy przy użyciu robota Electrolux był piaskowiec ze skórką cytrynową. Jego receptura zawiera wprawdzie niewiele składników, jednak niewłaściwe ich utarcie może spowodować kulinarną katastrofę. Kitchen Assistent poradził sobie z nimi wyśmienicie – niewielka odległość nakładki od misy zapewniła świetne zbieranie masła i cukru ze ścianek, dzięki czemu w masie nie powstały grudki, a dodawane kolejno pozostałe składniki bezproblemowo się z nią łączyły. Efekt końcowy, czyli upieczone ciasto było pulchne, delikatne i bardzo aksamitne.

Fot. Monika Zonenberg

Fot. Monika Zonenberg

Fot. Monika Zonenberg

Fot. Monika Zonenberg

Fot. Monika Zonenberg
Następnym wyzwaniem, które postawiliśmy robotowi były muffiny. Tutaj przepis również nie był skomplikowany, jednak przy dużej ilości (a kto piecze mało muffinów?!) może być wyzwaniem. Nasze muffiny postanowiliśmy przygotować w dużej misie z przykrywką, która zapobiega rozpryskiwaniu, a także ułatwia dodawanie kolejnych składników w danej kolejności. Przepis, z którego skorzystaliśmy zakłada powolne dodawanie mąki do ubitych jajek i jogurtu, więc otwór, przez który jej dosypywaliśmy był niezwykle pomocny. Doskonale sprawdziło się tutaj płaskie mieszadło, które mimo dużej ilości ciasta, zbierało wszystko ze ścianek, wypracowując idealną teksturę.

Fot. Monika Zonenberg

Fot. Monika Zonenberg

Fot. Monika Zonenberg

Fot. Monika Zonenberg
Jak i muffiny, to i krem! Nasz przygotowaliśmy na bazie bitej śmietany, która w mig powstała z dobrze schłodzonej w lodówce kremówki. Nie lubicie ubijać jej ręcznie? My też, chociaż pozwala to na opuszczenie siłowni! Kitchen Assistent ubił ją w parędziesiąt sekund w sztywność, która spodobałaby się każdemu. Byliśmy z niego bardzo dumni!

Fot. Monika Zonenberg

Fot. Monika Zonenberg
Robiąc krem, do ubitej śmietany wystarczyło dodać ser mascarpone, odrobinę cukru i soku z cytryny, a następnie połączyć. To ostatnie zadanie zostawiliśmy robotowi kuchennemu Electrolux. Nim się zorientowaliśmy, nasz krem był zwarty i gotowy do nałożenia na schłodzone babeczki. Prędkość pracy z Kitchen Assistent naprawdę potrafi rozpieścić i uzależnić!

Fot. Monika Zonenberg

Fot. Monika Zonenberg
Jeśli kochacie gotować i sprawiać przyjemność waszym bliskim, robot kuchenny Kitchen Assistent Electrolux to wasz must-have. Dzięki niemu będziecie mieć więcej czasu na odpoczynek, a najtrudniejsze czynności robot wykona z wielką przyjemnością i imponującym efektem. Nie ma nic lepszego, jak posiadanie wolnych rąk w kuchni, kiedy mamy naprawdę dużo do zrobienia. Jeśli nie wierzycie nam na słowo, nic nie stoi na przeszkodzie, byście sami ocenili Kitchen Assistent Electrolux we własnej kuchni. Wyniki naszych testów są zdecydowanie celujące.