Miód miodowi nierówny. Zobacz, czym różnią się od siebie poszczególne rodzaje miodu i jak je wykorzystywać.
Miód wielokwiatowy
Składa się na niego, jak sama nazwa wskazuje nektar zebrany z wielu miododajnych roślin rosnących na łąkach, w sadach, lasach czy na polach. Wyróżniamy jego dwie odmiany. Ciemniejszą (z nektaru kwiatów letnich) i jaśniejszą (z nektaru kwiatów wiosennych). Ma łagodny smak i sporo łatwo przyswajalnych cukrów. To jeden z najtańszych i najczęściej spotykanych miodów. Sprawdzi się w sosach, wypiekach, ciastach i wszędzie tam, gdzie jego delikatny smak nie przytłoczy pozostałych składników.
Miód lipowy
Delikatnie pikantny miód, o lekko goryczkowym posmaku. Dość powszechnie spotkamy go w każdym większym sklepie. Możemy użyć go zamiennie z miodem wielokwiatowym. Będzie także dobrym lekarstwem na przeziębienie, grypę oraz infekcje dróg oddechowych.
Miód spadziowy
Spadź wydzielana jest przez owady żerujące na drzewach i pijące ich sok. Jest to produkt uboczny diety mszyc i czerwców, zbierany następnie przez pszczoły. Spadź z drzew iglastych ma inny smak i aromat niż ta z drzew liściastych, co wpływa na końcowy smak miodu. Miód spadziowy ma charakterystyczny lekko słodkawy smak, przez co może być używany w wypiekach z dodatkiem aromatycznych przypraw.