RÓŻOWY GREJPFRUT NA RUKOLI Z SEREM

Przepisy, Sałatki, Wegetariańskie

RÓŻOWY GREJPFRUT NA RUKOLI Z SEREM

Fot. Cookmagazine


Składniki:

Na sos:

    • 3 łyżki soku z grejpfruta
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1 łyżka miodu, syropu klonowego bądź z agawy
    • sól i pieprz

Na sałatkę:

  • 2 duże garście rukoli
  • 1 różowy grejpfrut
  • 100 g sera typu lazur
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • opcjonalnie: inne, ulubione ziarna lub orzechy


Przygotowanie:

Składniki sosu dokładnie mieszamy. Próbujemy – zależnie od tego, na ile słodki/gorzki jest nasz sok, możemy regulować dodatek miodu lub syropu.
Grejpfruta obieramy i kroimy na cząstki.
Na talerzach układamy liście rukoli, na nich kawałki owoców i pokruszony ser. Polewamy dressingiem i posypujemy siemieniem.

Smacznego!


 

Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.