Wiele gatunków ryb i owoców morza jest zagrożona wyginięciem ze względu na nadmierny połów. Co 20 minut z wielkich akwenów wodnych znika jeden gatunek. Naukowcy twierdzą, że za 40 lat w oceanach może zabraknąć ryb. To właśnie od nas zależy ich różnorodność w morzach i oceanach, dlatego musimy je chronić poprzez nasze mądre wybory w kuchni.
Książka ,,Ryby wybrane” Grzegorza Łapanowskiego to nie tylko książka z przepisami, ale również poradnik gdzie i jakie ryby powinniśmy kupować, jak oprawiać ryby i co oznaczają certyfikaty na opakowaniach.
Autor w prosty sposób opisuje jak najlepiej przyrządzać ryby i jakie są podstawowe techniki kulinarne. Opisuje także food pairing, czyli połączenia smakowe, które podkreślą smak i aromat. W książce zamieszczony został opis gatunków ryb i owoców morza, które warto wybierać ze względu na ich dostępność i równowagę w środowisku.