SAŁATKA JAJECZNA Z AWOKADO

Śniadanie, Przepisy, Awokado, Sezon na, Sałatki, Cebula

SAŁATKA JAJECZNA Z AWOKADO

sałatka jajeczna z awokado


Składniki:

  • 6 jajek na twardo
  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  •  2 łyżki majonezu
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • po łyżce świeżego szczypiorku, koperku i świeżej natki pietruszki (opcjonalne)


Przygotowanie:

Obieramy awokado i wyjmujemy pestkę. Następnie łyżką wydrążamy miąższ i  kroimy go na nieduże kawałki.

Jajka obieramy i kroimy na kawałki zbliżone rozmiarem do kawałków awokado. Majonez, cebulę, zieleninę, sok z cytryny, pieprz i sól mieszamy w miseczce. Następnie łączymy wszystkie składniki. Voila, sałatka jajeczna z awokado gotowa!

Smacznego!

 

Dań łączących jajka oraz awokado jest bez liku – jeśli sałatka nam się przeje, to następnym razem przygotujmy jajko zapiekane w awokado lub jajko w koszulce na grzance z awokado. Jest w czym wybierać!


Agnieszka Kinecka

Agnieszka Kinecka

Studentka sinologii z pasją do gotowania, eksperymentatorka kuchni fusion w zaciszu własnego mieszkania. Wielbicielka domowego chleba, kiszonek i humusu. Aspirująca do stylu życia zero waste.