Składniki:
-
- 1 burak, upieczony
- kawałek dyni, upieczony (wielkości buraka, którego używamy)
- 2 garści rukoli
- 2 łyżki prażonego sezamu
Na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Warzywa pieczemy do miękkości w z odrobiną oliwy z oliwek i szczyptą soli. Lekko ostudzone buraki kroimy w półplasterki, dynię na kawałki.
Przygotowujemy dressing: oliwę mieszamy z octem i syropem klonowym. Solimy i pieprzymy do smaku.
Sezam prażymy na patelni.
Na talerzach układamy rukolę i upieczone warzywa. Polewamy sosem i posypujemy sezamem. Jesienna sałatka z dynią i burakiem gotowa!
Smacznego!