SAŁATKA Z DYNIĄ I BURAKIEM

Przepisy, Sezon na, Sałatki, Wegetariańskie, Wegańskie, Burak, Dynia

SAŁATKA Z DYNIĄ I BURAKIEM

Fot. Cookmagazine


Składniki:

    • 1 burak, upieczony
    • kawałek dyni, upieczony (wielkości buraka, którego używamy)
    • 2 garści rukoli
    • 2 łyżki prażonego sezamu

Na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • sól, świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:

Warzywa pieczemy do miękkości w z odrobiną oliwy z oliwek i szczyptą soli. Lekko ostudzone buraki kroimy w półplasterki, dynię na kawałki.
Przygotowujemy dressing: oliwę mieszamy z octem i syropem klonowym. Solimy i pieprzymy do smaku.
Sezam prażymy na patelni.
Na talerzach układamy rukolę i upieczone warzywa. Polewamy sosem i posypujemy sezamem. Jesienna sałatka z dynią i burakiem gotowa!

Smacznego!


Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.