Mąka z pszenicy durum jest popularnie nazywana semoliną. Jej liczne zastosowania w kuchni sprawiają, że coraz więcej osób z uwagą przygląda się temu niepozornemu składnikowi. Czym jest i co wnosi do sztuki kulinarnej? Poznaj semolinę!
Co to jest semolina?
Semolina to drobnoziarnista kasza lub gruboziarnista mąka. Pszenica twarda, czyli durum różni się od pszenicy miękkiej. Jej kolor to delikatny kremowy lub żółty, przez niektórych określany jako złocisty. Warto zauważyć, że wyroby z semoliny charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym, niż produkty ze zwykłej mąki pszennej.
Substancje odżywcze w pszenicy durum
Mąka z pszenicy durum jest bardzo odżywczym pożywieniem. Ma w sobie sporo białka i węglowodanów. Jest bogata w gluten. Zawiera duże ilości błonnika pokarmowego. To sprawia, że może być traktowana jako doskonałe urozmaicenie zdrowej diety. Jej udział w produkcji kaszy kuskus i makaronów jest ważny dla osób dbających o odpowiednią masę ciała.
Semolina dostarcza też dużo witamin i mikroelementów niezbędnych w diecie. Są to m.in.:
- witaminy z grupy B – wspierające prawidłową pracę układu krwionośnego i odporność organizmu,
- kwas foliowy – pomaga zapobiec anemii,
- magnez – wspiera zdrowie mięśni i regenerację organizmu,
- żelazo – wsparcie dla układu krwionośnego,
- cynk – pozytywny wpływ na układ krążenia,
- fosfor – korzystny wpływ na układ nerwowy i układ krążenia,
- potas – dobroczynne działanie na układ wydalniczy,
- miedź – korzystny wpływ na działanie układu krwionośnego.
W związku z tym obecność pszenicy durum w diecie niesie ze sobą wiele pozytywnych skutków dla zdrowia całego organizmu.
Co można zrobić z mąki z pszenicy durum?
Z mąki z pszenicy durum wytwarza się też wspaniałe makarony inspirowane włoską kuchnią. Wiele z nich można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach. Produkty z semoliny lub produkty pszenne z jej dodatkiem charakteryzują się bardzo dobrą sprężystością. Nie rozgotowują się tak, jak zwykłe makarony. Ciasto na pizzę z dodatkiem semoliny nabierze wyjątkowej sprężystości i lekkości. Rozdrobnione ziarna pszenicy durum używane są do wyrobu kaszy kuskus, która jest doskonałą alternatywą dla makaronów. Z uwagi na dużą sprężystość wyrobów, dobrze sprawdza się też jako cenny składnik ciasta na pierogi.
Czy semolina to kasza manna lub krupczatka?
Semolinę można przyrządzić jak kaszę na mleku. Jednak warto wiedzieć, że nie jest tym samym, co popularna kasza manna serwowana najmłodszym. Różni się też od mąki krupczatki dodawanej do kruchego ciasta, W obu przypadkach można ją stosować jako zamiennik tych dwóch składników kulinarnych. Jej właściwości odżywcze, niski indeks glikemiczny i dobroczynne działanie na układ pokarmowy oraz układ krążenia to cechy, które sprawiają, że jest ona doskonałą alternatywą i zamiennikiem dla zwykłej mąki pszennej. Dlatego warto ją mieć w swojej kuchni i regularnie stosować podczas przyrządzania posiłków dla całej rodziny.
Mąka z pszenicy durum wykorzystywana jest do wytwarzania wyjątkowych makaronów. Dodatek semoliny sprawia, że produkty spożywcze nabierają nowych właściwości estetycznych i smakowych.
Po więcej informacji odwiedź: https://ale-mlyn.pl/pl/products/semolina-maka-pszenna-z-pszenicy-durum-1kg-59.html.