Składniki na sernik na kruchym cieście z lemon curd:
Kruchy spód:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Masa serowa:
- 500 g półtłustego twarogu
- 250 g tłustego twarogu
- 3 jajka i 2 dodatkowe białka
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki soku z cytryny
- aromat rumowy (opcjonalnie)
Lemon curd:
- 4 cytryny, starta skórka i sok
- 200 g cukru pudru
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 3 jajka i jedno dodatkowe żółtko
Ponadto:
- 24-25 cm forma z ciasta z wyjmowanym dnem
Przygotowanie:
Kruchy spód:
W misce mieszamy wszystkie suche składniki na kruchy spód: mąkę pszenną, krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Mieszamy, a następnie dodajemy masło, jajko i sok z cytryny i zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, którą owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wykładamy formę papierem do pieczenia. Wykładamy schłodzone ciasto do formy i ugniatamy palcami. Ważne, aby warstwa ciasta była tej samej grubości na całej powierzchni dna, aby równo się upiekło. Ponadto, spód powinien mieć krawędź. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy na złoty kolor – około 12 minut. Zostawiamy w temperaturze pokojowej do ostygnięcia.
Masa serowa:
W międzyczasie, ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną i krupczatkę (odpowiednio 1 i 2 łyżki) i delikatnie mieszamy.
W osobnym naczyniu delikatnie mieszamy ubitą śmietankę i sok z cytryny.
Twarogi przecieramy przez sitko (jeśli mamy ser z wiaderka, nie jest to konieczne). W końcu łączymy obie przygotowane masy z twarogiem, dodajemy aromat rumowy i mieszamy. Przekładamy całość na podpieczony spód i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku na kolejne 30-60 minut. Dzięki powolnemu stygnięciu w piekarniku ciasto nie popęka.
Lemon curd:
Skórkę i sok z cytryny, cukier oraz masło dajemy do szklanej lub metalowej miski, którą następnie stawiamy na rondlu z lekko gotującą się wodą. Woda nie może dotykać dna miski! Mieszamy, aż całe masło się roztopi.
W drugiej misce lekko ubijamy jajka i dodatkowe żółtko, które następnie dodajemy do miski z cukrem, masłem i cytryną, mieszając. Mieszamy trzepaczką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotujemy 10-13 minut, co jakiś czas mieszając. Mieszanina zacznie gęstnieć i stanie się kremowa. Jest gotowa, gdy nie spływa z tyłu łyżki.
Zdejmujemy miskę z rondla i ostawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając – w przeciwnym razie na powierzchni kremu powstanie zaschnięta skórka.
Po wyjęciu sernika z piekarnika na wierzch ciasta wylewamy warstwę kremu cytrynowego. Gdy polewa całkowicie stężeje, wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Sernik z lemon curd podajemy na zimno, opcjonalnie udekorowanego owocami i miętą.
Smacznego!
Natomiast, jako alternatywę dla wysokowysiłkowego sernika na kruchym spodzie, proponujemy sernik na zimno, na herbatnikach, w słoiku – prościej się nie da! Przepis na ten prosty, a efektowny, deser znajdziesz tutaj.