SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE Z LEMON CURD

Przepisy, Deser, Od święta

SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE Z LEMON CURD

sernik z lemon curd


Składniki na sernik na kruchym cieście z lemon curd:

Kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Masa serowa:

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 250 g tłustego twarogu
  • 3 jajka i 2 dodatkowe białka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • aromat rumowy (opcjonalnie)

Lemon curd:

  • 4 cytryny, starta skórka i sok
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 3 jajka i jedno dodatkowe żółtko

Ponadto:

  • 24-25 cm forma z ciasta z wyjmowanym dnem

Przygotowanie:
Kruchy spód:

W misce mieszamy wszystkie suche składniki na kruchy spód: mąkę pszenną, krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Mieszamy, a następnie dodajemy masło, jajko i sok z cytryny i zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, którą owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wykładamy formę papierem do pieczenia. Wykładamy schłodzone ciasto do formy i ugniatamy palcami. Ważne, aby warstwa ciasta była tej samej grubości na całej powierzchni dna, aby równo się upiekło. Ponadto, spód powinien mieć krawędź. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy na złoty kolor – około 12 minut. Zostawiamy w temperaturze pokojowej do ostygnięcia.

Masa serowa:

W międzyczasie, ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną i krupczatkę (odpowiednio 1 i 2 łyżki) i delikatnie mieszamy.

W osobnym naczyniu delikatnie mieszamy ubitą śmietankę i sok z cytryny.

Twarogi przecieramy przez sitko (jeśli mamy ser z wiaderka, nie jest to konieczne). W końcu łączymy obie przygotowane masy z twarogiem, dodajemy aromat rumowy i mieszamy. Przekładamy całość na podpieczony spód i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku na kolejne 30-60 minut. Dzięki powolnemu stygnięciu w piekarniku ciasto nie popęka.

Lemon curd:

Skórkę i sok z cytryny, cukier oraz masło dajemy do szklanej lub metalowej miski, którą następnie stawiamy na rondlu z lekko gotującą się wodą. Woda nie może dotykać dna miski! Mieszamy, aż całe masło się roztopi.

W drugiej misce lekko ubijamy jajka i dodatkowe żółtko, które następnie dodajemy do miski z cukrem, masłem i cytryną, mieszając. Mieszamy trzepaczką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotujemy 10-13 minut, co jakiś czas mieszając. Mieszanina zacznie gęstnieć i stanie się kremowa. Jest gotowa, gdy nie spływa z tyłu łyżki.

Zdejmujemy miskę z rondla i ostawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając – w przeciwnym razie na powierzchni kremu powstanie zaschnięta skórka.

Po wyjęciu sernika z piekarnika na wierzch ciasta wylewamy warstwę kremu cytrynowego. Gdy polewa całkowicie stężeje, wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Sernik z lemon curd podajemy na zimno, opcjonalnie udekorowanego owocami i miętą.

Smacznego!

 

Natomiast, jako alternatywę dla wysokowysiłkowego sernika na kruchym spodzie, proponujemy sernik na zimno, na herbatnikach, w słoiku – prościej się nie da! Przepis na ten prosty, a efektowny, deser znajdziesz tutaj.


Agnieszka Kinecka

Agnieszka Kinecka

Studentka sinologii z pasją do gotowania, eksperymentatorka kuchni fusion w zaciszu własnego mieszkania. Wielbicielka domowego chleba, kiszonek i humusu. Aspirująca do stylu życia zero waste.