SERNIK Z TRUSKAWKAMI

SERNIK Z TRUSKAWKAMI


Składniki na sernik z truskawkami: 

  • 350g twarogu sernikowego, trzykrotnie mielonego (lub mascarpone)
  • 250g jogurtu greckiego
  • 12g żelatyny w proszku (+ 60ml wody)
  • 130g cukru pudru
  • Sok z połowy cytryny
  • 250g śmietanki 36%
  • 200g truskawek
  • 80g cukru
  • Skórka z połowy cytryny

Ponadto:

  • 10 – 12 szklanek o pojemności 150ml
  • Liście mięty do dekoracji


Przygotowanie:

Twaróg oraz jogurt grecki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanka kremówka powinna być schłodzona.

W misie miksera umieszczamy jogurt wraz z serem. Przesiewamy cukier puder, wciskamy sok z połowy cytryny, a następnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek.

Żelatynę zalewamy 60ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia – na około 10 minut. Po tym czasie, rozpuszczamy żelatynę w garnku bądź w mikrofalówce przez 6 – 8 sekund. Należy bardzo uważać, aby żelatyna się nie zagotowała – może wówczas stracić swoje właściwości żelujące.

Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy serowej. Mieszamy dokładnie, dodajemy kolejne dwie łyżki masy i łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak zaprawioną żelatynę przelewamy do misy z masą na sernik, a następnie miksujemy do całkowitego połączenia.

W oddzielnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę. Gdy będzie sztywna, delikatnie przekładamy ją do misy z masą sernikową. Najlepiej zrobić to w kilku turach, mieszając zawartość naczynia po każdej z nich.

Gotową masę przekładamy do szklanek, do ¾ ich wysokości. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin.

W międzyczasie, około 3 godziny przed podaniem, zabieramy się za produkcję polewy truskawkowej. W tym celu myjemy i pozbawiamy truskawki szypułek. Zasypujemy białym cukrem, a także ścieramy skórkę z połowy wyparzonej we wrzątku cytryny. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy do uzyskania polewy z kawałkami owoców. W początkowej fazie gotowania truskawki puszczą sok, który znacznie rozrzedzi sos. Warto pozostawić naczynie na wolnym ogniu przez dłuższą chwilę, dzięki czemu nadmiar płynu odparuje, a sos truskawkowy będzie gęstszy i jeszcze pyszniejszy!

Godzinę przed podaniem rozlewamy sos do szklanek z serniczkami i wstawiamy do lodówki do ostatecznego schłodzenia. Po tym czasie nasz sernik z truskawkami w szklance dekorujemy liśćmi świeżej mięty i gotowe!

Smacznego!

Uwielbiacie desery z truskawkami? Ten przepis z pewnością Wam się spodoba!


Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.