“SŁODKIE” na nowo

Książki Kulinarne

“SŁODKIE” na nowo

SŁODKIE

Pierwsza książka Elizy Mórawskiej–Kmity została wydana w 2014 roku. Do dziś jest jedną z najbardziej rozchwytywanych pozycji na rynku. „SŁODKIE” to świat pełen wyśmienitych i często nieskomplikowanych przysmaków, w których rozkocha się każdy, kto nie wyobraża sobie obiadu bez deseru. Zawarte w niej przepisy zostały usystematyzowane według pór roku i przedstawiają dokładnie to, co dany sezon ma do zaoferowania. Wiosna to czas pączków i oponek, którymi zajadamy się z okazji Tłustego Czwartku; a także mazurków i puszystej wielkanocnej baby . Lato to oczywiście lekkie jak chmurka biszkopty, wzbogacone owocami sezonowymi, ciężkie od czernic jagodzianki oraz kilka podstawowych receptur na ciasta kruche i drożdżowe. Po lecie, gdy jabłka zyskują swój najwyraźniejszy smak, na stole u WhitePlate znajdujemy gorącą szarlotkę, piernik z powidłami śliwkowymi czy bezy z dodatkiem nuty cynamonu.

A co dzieje się pomiędzy jesienią a zimą? U Elizy dzieje się MIŁOŚĆ! Czyli przeuroczy dodatek w postaci rozdziału opartego na czekoladzie, wyrazistych smakach i tym, czego potrzebujemy najbardziej w tym smutnym, szarym okresie – konkretnej porcji comfort foodu. Znalazły się tam przepisy na brownie, torty i niepokonane tiramisu. Sezon zimowy to przede wszystkim czas serników, muffinek i wszystkiego, co rozgrzewa zmrożone śniegiem serca i żołądki.

Ale to nie wszystko! Spisane przez autorkę receptury poprzedza rozdział o nazwie „Niezbędnik domowego cukiernika”. Czyli ogromna porcja najbardziej potrzebnych informacji rozwiewających wątpliwości tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z cukiernictwem. Co najważniejsze, czytelnik otrzymuje od twórczyni prezent w postaci fragmentu o przelicznikach miar. Ach, cóż to jest za zbawienie! Niejednokrotnie przy pieczeniu ciast i korzystaniu z internetowych przepisów, zachodzimy w głowę: ile dokładnie powinna ważyć nasza szklanka? Ile gramów mieści w sobie łyżka stołowa? Albo jak poradzić sobie, gdy nie mamy w zanadrzu kuchennej wagi? Ponadto, w pakiecie z dobrymi radami, otrzymujemy listę najpotrzebniejszych składników, które zostały użyte w przepisach. Oprócz ich nazw, autorka osobiście sfotografowała każdy z nich, tworząc barwną i przyjemną dla oka planszę z korą cynamonu, laską wanilii i lawendą w roli głównej.

Nowa odsłona „SŁODKIE” to przede wszystkim jakościowe podejście do sztuki wydawania książek. Cała publikacja prezentuje się niezwykle ujmująco, schludnie i przystępnie. Swoje miejsce odnajdą tam osoby od dawna zajmujące się wypiekami, ale także te, które dopiero chcą wdrożyć się w ten smakowity świat. A jeżeli odnajdziecie w nim swoje ukochane pozycje, z łatwością zaznaczycie odpowiedni fragment za pomocą dołączonej, różowej wstążeczki.  To smaczek dla fanów WhitePlate, która zwykła dołączać charakterystyczne dla siebie zakładki, w rozkosznych, pasujących do siebie kolorach.

Wystarczająco przekonani? Ruszajcie już dziś po swoje nowe, odświeżone „SŁODKIE”!

E. Mórawska – Kmita, „SŁODKIE”, Wydawnictwo JG Publishing

Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.