SMAKI IZRAELA – SMAKI ŚWIATA W ŻYDOWSKIEJ KUCHNI

Książki Kulinarne

SMAKI IZRAELA – SMAKI ŚWIATA W ŻYDOWSKIEJ KUCHNI

Fot. Materiały prasowe

Smaki Izraela Nidy Degutienė to niezwykły przewodnik po kulinarnych obyczajach, świętach związanych z kulturą jedzenia i współczesnej kuchni izraelskiej, która łączy tradycję z nowoczesnością.

Chyba nie ma bardziej międzynarodowej kuchni niż kuchnia żydowska. Pozbawieni przez wiele lat swojej ojczyzny wyznawcy Boga Jahwe z łatwością asymilowali przepisy praktycznie ze wszystkich zakątków świata nadając im rozpoznawalny, nietuzinkowo narodowy, kształt. Różnorodność występująca w parze z charakterystyczną, religijną typowością sprawia, że kuchnia żydowska należy do najbardziej urozmaiconych i interesujących na całym globie.

Pochodząca z  Litwy autorka Smaków Izraela, Nida Degutienė, pisze o swoich spotkaniach z kuchnią żydowską z dużą sympatią. Wiedziona dziecięcą ciekawością, po wielu latach od pierwszych fascynacji kulinarnych, odwiedza izraelskie domostwa swoich przyjaciół. Smakuje, fotografuje, poznaje i rozumie. Podczas pięcioletniego pobytu w młodej ojczyźnie Izraelczyków dziennikarka studiuje tradycje i uważnie obserwuje kuchenne zaplecza izraelskich domów i lokalnych restauracji. Swoimi spostrzeżeniami dzieli się w świetnie skomponowanym kulinarnym przewodniku, przybliżając tym samym wielokulturowy smak współczesnego Izraela.

Smaki Izraela to przemyślane kompendium kulinarne i jednocześnie wartościowy, pięknie wydany album, który wzbogaci niejedną biblioteczkę. Trochę historii, obszerne opisy tradycji czy niektórych potraw i bardzo dobre fotografie podkreślają koloryt prezentowanej żydowskiej kulinarnej kultury. Z książki można dowiedzieć się dlaczego bakłażany nazwano „pożywieniem Żydów”, czym jest jedzenie koszerne i na czym polega koszerna kuchnia. Tak samo jak dawniej, tak i dziś Izraelczycy szanują święte zasady i przestrzegają rytuałów związanych z przygotowywaniem jedzenia. Być może ta swego rodzaju „tajemnica” sprawia, że kuchnia żydowska jest intrygującym wyzwaniem.

Marysia Mroziewska

Marysia Mroziewska