SMAŻONA MAKRELA

SMAŻONA MAKRELA


Składniki:

  • 2 całe makrele, patroszone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 3 gałązki świeżego oregano
  • 1 cytryna
  • Suszone płatki chili
  • 0,5 kg ziemniaków
  • Garść tymianku (najlepiej świeżego)
  • Sól
  • Pieprz

Ponadto:

  • 3-4 łyżki oleju roślinnego (do pieczenia i smażenia)
  • Papier do pieczenia


Przygotowanie:

Wypatroszoną rybę myjemy i kroimy w dzwonka. Wszystkie kawałki dokładnie osuszamy i zabieramy się za przygotowanie marynaty. Dwie łyżki oliwy z oliwek łączymy z jedną łyżką octu winnego. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie siekamy zioła. Dużą ilość natki pietruszki oraz świeże oregano umieszczamy w misie z marynatą i dosypujemy suszone płatki chili. Całość skrapiamy sokiem z wyparzonej we wrzątku cytryny, a na koniec ścieramy do środka całą jej skórkę. Tak przygotowana zalewa jest gotowa na przyjęcie ryby. Dzwonka mieszamy z marynatą, układamy w naczyniu, zabezpieczamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ziemniaków.

Ziemniaki myjemy i obieramy, a następnie kroimy na ćwiartki bądź ósemki. Istotne, aby kawałki były zbliżonej wielkości, dzięki czemu czas pieczenia będzie jednakowy dla każdego ziemniaka. Blachę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym i wyrzucamy na nią kartofle, układając je równomiernie. Skrapiamy 2 łyżkami oleju roślinnego, posypujemy solą, pieprzem oraz świeżym, siekanym tymiankiem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i wkładamy blachę z ziemniakami na około 30-40 minut.

10 minut przed zakończeniem pieczenia, wyciągamy makrelę z lodówki i rozgrzewamy na patelni pozostały olej. Dzwonka wykładamy na gorący tłuszcz i smażymy z każdej strony, do osiągnięcia złotobrązowego, apetycznego koloru. Na koniec wykładamy je na ręczniku papierowym na kilka minut. W rezultacie nadmiar tłuszczu wchłonie się, a ryba pozostanie soczysta.

Smażona makrela jest już prawie gotowa do ustawienia na stole! Wystarczy wyłożyć głębokie naczynie upieczonymi ziemniaczkami, a na wierzch umieścić skwierczącą rybę. I voila!

Smacznego!

 

Kochasz ryby i szukasz inspiracji na rybne dania? Z pewnością spodoba Ci się ten przepis. 


Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.