SON SON – NIEZAPOMNIANY SMAK CURRY

Restauracje

4
(1)
SON SON – NIEZAPOMNIANY SMAK CURRY

Fot. Sylwia Czerniak

Budki z chińszczyzną cieszyły się ogromną popularnością w latach dziewięćdziesiątych. W minionej dekadzie ich dobra passa została przełamana przez pojawienie się wszędobylskich kebabów, a obecnie modnych food trucków i miniaturowych lokali serwujących środkowoazjatyckie manty. Pozostałe na rynku bary chińskie i wietnamskie działają dalej prężnie tylko wtedy, jeśli znajdują się w dogodnej lokalizacji, ich właściciele wierzą w finalne powodzenie prowadzonego przez siebie przedsięwzięcia lub serwują bardzo smaczne i jakościowo dobre potrawy.

W przypadku znajdującego się na ul. Puławskiej baru orientalnego Son Son, w grę wchodzić mogą tylko i wyłącznie dwa ostatnie elementy. Właściciel lokalu przybył do Polski 25 lat temu z Wietnamu i od tego czasu zajmuje się serwowaniem orientalnych potraw Warszawiakom. Oprócz menu zawierającego dania kuchni wietnamskiej oraz chińskiej, w lokalu serwowane są dania tajskie. Z zewnątrz bar nie zachęca do odwiedzin, jednak po wejściu do środka można przekonać się, że jest w nim czysto, a właściciel postarał się o miłe akcenty np. w postaci dużej ilości „pnących” sztucznych kwiatów pod sufitem. Obsługa jest miła i pomocna w wyborze dań, skwapliwie tłumacząc różnice pomiędzy kolejnymi wariacjami ryb, kurczaka, czy wołowiny.

Sylwia Czerniak

Sylwia Czerniak