SOS DO PIZZY – NIE MUSI BYĆ TYLKO POMIDOROWY

Kuchenny Niezbędnik, Nauka gotowania

SOS DO PIZZY – NIE MUSI BYĆ TYLKO POMIDOROWY

fot. Cookmagazine

Sos do pizzy nie musimy być zrobiony tylko z pomidorów. Zobacz najciekawsze alternatywy dla klasycznej marinary.

Sos pomidorowy

Tradycyjnie, spód pizzy zdobić powinien sos na bazie pomidorów, oliwy, cebuli lub czosnku i przypraw. Każdy, kto choć raz jadł pizzę musiał się z nim spotkać. Dodajemy go zresztą nie tylko do drożdżowego placka. Marinara stanowi dobry dodatek do bardzo wielu potraw kuchni włoskiej, ale jak każdy dodatek jedzony w nadmiarze, może się w końcu znudzić. Na szczęście, nie trudno ją zastąpić.

Pesto

Choć brzmi to egzotycznie, pesto może stanowić świetny sos do pizzy. A co ważne, to wciąż sos o włoskim rodowodzie. Aby go przygotować wystarczy połączyć orzeszki pini z bazylią i zetrzeć całość na gładką masę z dodatkiem oliwy. Do pesto możemy dodać ser, czosnek i mnóstwo innych dodatków, które polepszą aromat pizzy.

Alfredo

Cóż może być lepszym dodatkiem do pizzy niż sos na bazie sera? Alfredo to połączenie śmietany, sera, masła i bulionu warzywnego. Ten zrobiony z myślą o pizzy powinien mieć gęstą konsystencję i wyrazisty smak, dlatego nie warto oszczędzać na parmezanie.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.