13 lutego – Kulinarne prawo jazdy – sosy i makarony – Warszawa

13 lutego – Kulinarne prawo jazdy – sosy i makarony – Warszawa

Warsztaty kulinarne

13 lutego – Kulinarne prawo jazdy – sosy i makarony – Warszawa

Fot. Materiały prasowe Food Lab Studio

Lubisz gotować, ale nie czujesz się jeszcze zbyt pewnie w kuchni? Warsztaty Kulinarne prawo jazdy – sosy i makarony, organizowane przez Food Lab Studio w Warszawie, to propozycja właśnie dla Ciebie! 

Podczas kolejnego już spotkania z serii uczestnicy omówią oraz nauczą się przygotowywać klasyczne sosy do makaronów oraz ich unowocześnione, lżejsze wersje. Na spotkaniu przyswoją wiedzę z zakresu historii kulinariów oraz dowiedzą się wielu ciekawostek dotyczących najpopularniejszych dziś włoskich dań.

Jednym z bohaterów będzie sos beszamelowy – wynaleziony w Toscanii pod nazwą Salsa Colla (sos klejowy), a następnie przewieziony do Francji przez Caterinę de’ Medici. Jego aktualna nazwa po raz pierwszy została użyta w książce Le cuisinier fransis („Il cuoco francese”, opublikowanej w roku 1651), napisanej przez Pierre (de) La Varenne, a dedykowanej Dworowi Markiza Louis de Bechameil, któremu przez przypadek przypadł honor twórcy słynnego do dziś przysmaku. Od tego czasu sos beszamelowy jest powszechnie wykorzystywany zarówno we włoskiej jak i francuskiej kuchni. We Włoszech używa się go do lasagne, canelloni, timballi, pasta al forno, crespelle al forno oraz warzyw „gratin”. Znaliście tę historię? Pewnie nie! A to zaledwie jedna z anegdot, które poznacie podczas spotkania z serii „kulinarne prawo jazdy”, poświęconego makaronom i sosom!

Patrycja Calińska

Patrycja Calińska

Miłośniczka dobrego kina, autorskiej mody i dalekich podróży. Uwielbia wypróbowywać i łamać przepisy, szukając tych idealnych, które skrupulatnie kolekcjonuje w domowym przepiśniku.