Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez takich kulinarnych szlagierów jak sos boloński czy neapolitański. Sosy pomidorowe to jedne z najsmaczniejszych i najprostszych w przygotowaniu dodatków, które pasują nie tylko do makaronu.
Sos neapolitański
Sos będący kwintesencją smaku i prostoty. Do jego przygotowania wystarczy jedynie zeszklić na oliwie cebulę i czosnek, do których dorzucamy obrane ze skórki pomidory i dusimy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec sos doprawiamy szczyptą bazylii, oregano, soli, cukru i pieprzu do smaku. Sos możemy dodać do makaronu i stworzyć Spaghetti Neapolitana lub użyć go jako bazę do innych potraw.
Amatriciana
Przygotowywana tradycyjnie na bazie peklowanego podgardla wieprzowego (guanciale) Amatriciana to nieco bardziej skomplikowana wersja klasycznego sosu neapolitańskiego. Jeśli nie macie pod ręką guanciale (a zakładam, że tak właśnie jest) możecie zastąpić je boczkiem, podsmażonym, jak w poprzednim przepisie, wraz z czosnkiem i solą. Niektóre przepisy dopuszczają także użycie pancetty. W oficjalnym, opublikowanym na stronie miasta Amatriciana, przepisie nie znajdziemy czosnku i cebuli, a sos doprawiony jest odrobiną białego wina. Te same składnik znajdziemy w klasycznym sosie bolońskim.
Sos boloński
Najbardziej znany włoski sos do mięsa, na bazie mielonej wołowiny, często łączonej z bulionem lub kostką rosołową. Dużo smaczniejszy sos uzyskamy jednak dodając do niego pestatę, czyli drobno pociątą włoszczyznę. Warzywa możemy pokroić lub zmiksować w blenderze z dodatkiem panchetty albo boczku. Następnie otrzymaną pastę wlewamy na patelnię z podsmażonym czosnkiem i cebulą i łączymy z mielonym mięsem (wołowiną, wieprzowiną lub ich mieszkanką). Całość podlewamy niewielką ilością białego wina a następnie łączymy z pomidorami. Po dwóch godzinach gotowania i niespiesznego mieszania sos powinien być gotowy.