SOSY POMIDOROWE – NIEZBĘDNE W KAŻDEJ KUCHNI

Kuchenny Niezbędnik, Nauka gotowania

SOSY POMIDOROWE – NIEZBĘDNE W KAŻDEJ KUCHNI

fot. Cookmagazine

Pomidory z puszki, pelati czy świeże?

O ile nie przygotowujecie sosu w szczycie sezonu, gdy dwukilogramowe, soczyste i słodsze od malin pomidory same spadają z krzaków, polecam użyć warzyw z puszki. Dlaczego? Dojrzałe, włoskie warzywa zapuszkowane w kraju ich pochodzenia w czasie, gdy trwa na nie sezon będą miały z pewnością więcej smaku niż pomidory krajowe, kupowane w środku zimy w markecie. W styczniowe mrozy, czy jesienne słoty warto sięgnąć po pomidory Pelati (co znaczy dosłownie „obrane”). Nie jest to gatunek pomidora, a jedynie sposób jego obróbki. Jeśli nasz sos nie jest wystarczająco esencjonalny możemy wzbogacić go dobrej klasy przecierem pomidorowym lub… keczupem. Ten drugi, o ile oczywiście nie jest konserwowany i polepszany barwnikami i aromatami, może mieć w sobie więcej smaku niż niedostępne zimą warzywa. Stosując tego rodzaju sztuczki, będziemy mogli cieszyć się smakiem sosu pomidorowego przez cały rok.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.