Spiżarnia Smaków – nowoczesna kuchnia polska na Drawskiej

Restauracje

4
(1)
Spiżarnia Smaków – nowoczesna kuchnia polska na Drawskiej

Fot. Monika Zonenberg

Spiżarnia Smaków to restauracja, która mieści się przy ulicy Drawskiej 29A w Warszawie i proponuje nowoczesną, sezonową kuchnię polską, tworzoną z lokalnych produktów. Z przyjemnością odwiedziliśmy lokal i spróbowaliśmy kliku pozycji z menu, by stworzyć recenzję, która przekona Was, że naprawdę warto go odwiedzić!

Karta Spiżarni Smaków jest bardzo przejrzysta i przyjemna dla oka. Jest również pełna smakowitości, których aż chce się spróbować. Manu otwierają śniadania: polskie, francuskie, angielskie i sygnowane “spiżarnią smaków”. Kolejno, karta dzieli się na przystawki ciepłe i zimne, tradycyjne menu, dania wegetariańskie (aż 10 pozycji) – m.in. carpaccio z  buraka, smażone boczniaki, dania mięsne – z kurczakiem, kaczką, wołowiną, jagnięciną, żeberkami, ryby – jesiotr i sum, a także domowe pierogi. Warto również zwrócić uwagę na obfitą kartę win, w której znajdziemy zarówno wykwintne pozycje dla koneserów, jak i wino, które wybornie smakuje z proponowanymi przez szefa kuchni potrawami.

spiżarnia smaków

Fot. Monika Zonenberg

spiżarnia smaków

Fot. Monika Zonenberg

spiżarnia smaków

Fot. Monika Zonenberg

spiżarnia smaków

Fot. Monika Zonenberg

Wystrój restauracji Spiżarnia Smaków jest niezwykle przytulny i przyjazny. Szare obrusy z zielonymi podkładami kontrastują z białą zastawą, a na bardzo wygodnych krzesłach można spędzać miło czas, którego nie warto odmierzać w tak miłych warunkach. Regały z kolekcją win stanowią świetny element dekoracyjny,  doskonale grający z industrialnymi lampami rzucającymi ciepłe światło na całą przestrzeń. Świeże kwiaty na każdym stole, witające gości zasiadających do posiłku to gest, który świadczy o zadbaniu o każdy szczegół. W restauracji znajdziemy także kącik dla dzieci, które pod czujnym okiem rodziców, również spędzą w Spiżarni Smaków miłe chwile.

spiżarnia smaków

Fot. Monika Zonenberg

spiżarnia smaków

Fot. Monika Zonenberg

spiżarnia smaków

Fot. Monika Zonenberg

Recenzję restauracji rozpoczęłam od żuru staropolskiego z jajkiem i wiejską kiełbasą (18 zł). Przygotowywany na miejscu zakwas jest kwintesencją smaku całości, podkreślanej przez wędzony boczek i wiejską kiełbasę. Klasyka polskiej kuchni na jednym talerzu będzie doskonała na początek prawdziwej uczty.

spiżarnia smaków

Fot. Monika Zonenberg

spiżarnia smaków

Fot. Monika Zonenberg

Kolejną pozycją z menu, której miałam okazję spróbować były placki ziemniaczane z kaczką w sosie żurawinowo – grzybowym (24 zł). Podawane w formie imponującej wieży, przekładanej sosem grzybowym, potrafią zrobić wrażenie. Wyraźny, ale zbalansowany aromat rozmarynu i i redukcja balsamiczna podkreślały smak delikatnej kaczki, a żurawina, jako jej nieodłączny dodatek, zgrała się z poszczególnymi smakami. Muszę tu również wspomnieć o bardzo smacznych plackach ziemniaczanych, których przygotowanie wymaga odrobinę cierpliwości i umiejętności. Chrupkie na brzegach i mięciutkie w środku, stanowią w tym daniu świetny nośnik aromatycznego sosu i mięsa.

spiżarnia smaków

Fot. Monika Zonenberg

spiżarnia smaków

Fot. Monika Zonenberg

Danie główne, czyli długo duszone policzki wołowe z puree chrzanowym i groszkiem cukrowym (38 zł) zadowoli każdego miłośnika świetnie przyrządzonych mięs. Ciemne i smakowite demi glace połączyło się z chrzanowym smakiem puree, który do wołowiny pasuje jak znalazł. Wilgotne i wyborne mięso rozpadało się pod nawet najmniejszym naciskiem sztućców, a interesującej chrupkości nadały mu strączki groszku cukrowego. Policzki,  moim zdaniem, to jedno z najsmaczniejszych części wołowiny, a receptą na ich doskonały smak jest właśnie ich długie duszenie. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich spróbować, gwarantuję że te w Spiżarni Smaków staną się waszą ulubioną wersją.

spiżarnia smaków

Fot. Monika Zonenberg

spiżarnia smaków

Fot. Monika Zonenberg

Na deser spróbowałam sufletu czekoladowego z malinowym coulis  i gałką lodów migdałowo-karmelowych z solą morską (24 zł). Czekoladomaniacy będą zadowoleni – gorący suflet z rozpływającym się wnętrzem w formie lawy to istna rozkosz dla podniebienia. Ciekawy smak lodów z kontrastującym do sufletu chłodem, stworzyły deserową bajkę, którą warto zamówić nawet po największej uczcie.  Przecież prawdziwy posiłek nie istnieje bez deseru! A ten Was na pewno nie zawiedzie.

spiżarnia smaków

Fot. Monika Zonenberg

spiżarnia smaków

Fot. Monika Zonenberg

spiżarnia smaków

Fot. Monika Zonenberg

spiżarnia smaków

Fot. Monika Zonenberg

Spiżarnia Smaków to miejsce przede wszystkim idealne na długie rozmowy z najbliższymi przy dopracowanych daniach i lampce doskonałego wina, ale także lunche czy większe imprezy okolicznościowe. W karcie menu każdy znajdzie pozycję idealną dla siebie, bez względu na kulinarne upodobania, mając jednocześnie świadomość, że będzie przygotowana z najlepszej jakości składników. Miłym gestem na koniec posiłku jest możliwość spróbowania nalewek, których różnorodność smaków może zadziwić. Jeśli lubicie polską kuchnię i jesteście ciekawi podkręcenia jej smaku przez Szefa Kuchni restauracji, to koniecznie zarezerwujcie stolik w Spiżarni Smaków! Polecamy!

spiżarnia smaków

Fot. Monika Zonenberg

 

Monika Zonenberg

Monika Zonenberg

Kulturoznawca z wielką pasją do gotowania. Absolwentka Food Studies i Marketingu w Mediach Społecznościowych. Miłośniczka spontanicznych rozmów o jedzeniu, winie i fotografii.