Puszysty omlet to obok smażonych jajek i jajecznicy najprostsze danie śniadaniowe.
Jajka plus przyprawy
Istnieje co najmniej kilka sposób przyrządzania omletu. Część osób dodaje do niego mleko, śmietankę lub wodę gazowaną, część doprawia go mąką. Wszystkie te składniki są całkowicie zbędne w klasycznym i dobrze przygotowanym omlecie. Jedyne, czego nam potrzeba to jajko, patelnia i odrobina soli.
Puszysty omlet na dwa sposoby
Na rozgrzaną patelnię dodaj trochę masła lub opcjonalnie mieszankę masła i oliwy z oliwek. W czasie, gdy patelnia się nagrzewa, rozbij jajko lub dwa i energicznie je wymieszaj. Najlepszym, choć czasochłonnym sposobem na puszysty omlet, jest osobne ubicie białka i żółtek. Ubite białko i żółtka delikatnie mieszamy ze sobą a następnie wylewamy na patelnie. Możemy pominąć ubijanie białek i po prostu energicznie wymieszać widelcem jajka tak, by na ich powierzchni utworzyło się jak najwięcej bąbelków powietrza.
Składany lub odwracany
Do jajek warto dodać łyżeczkę soli, chyba, że zamierzamy przygotowywać omlet na słodko. Patelnię warto nakryć pokrywką. Omlet smażymy do momentu, aż zetnie się na brzegach. Po tym czasie możemy złożyć całość na pół lub przewrócić delikatnie na drugą stronę. Jeśli zdecydowaliście się na ubicie białek, należy robić to bardzo ostrożnie, by omlet nie opadł.
Z czym podawać omlet?
Gotowy puszysty omlet możemy podawać z domową konfiturą na słodko, lub z dodatkami typu szynka, bekon, zielona cebulka. Możemy także zdecydować się na zapieczenie części składników w omlecie, mieszając je z jajkami na patelni. Do omletu możemy wrzucić także świeże warzywa, jak pomidor, groszek, kukurydza czy liście szpinaku. W ten sposób przygotujemy pełnowartościowy posiłek, który w zupełności zastąpi nam obiad.