Ekspresowe pieczywo pieczone na patelni to idealna alternatywa na szybki obiad. Sprawdza się jako dodatek do wszelkiego rodzaju curry, zup, sosów czy dipów. U nas króluje w wersji śródziemnomorskiej CHLEBEK NA JOGURCIE Z SAŁATKĄ GRECKĄ. Jest obłędny. Wypróbujcie!
Składniki na chlebek:
- 1 ¼ szklanki ciepłej wody
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżka stołowa cukru
- ¾ szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżki stołowe oliwy extra virgin Vera
- 1 łyżka stołowa soli
- 3 ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ pęczka natki pietruszki
Składniki na sałatkę grecką:
- 1 papryka zielona
- 300 g pomidorów
- 1 ogórek zielony
- ½ słoiczka oliwek kalamata Vera
- 1 czerwona cebula
- 250 g sera feta
- Oliwa extra virgin Vera
- Świeże oregano
- Pieprz
Przygotowanie:
Łączymy ciepłą wodę z drożdżami i cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Do drożdżowego zaczynu dodajemy jogurt, oliwę i sól. Wsypujemy mąkę i posiekaną natkę pietruszki i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na blat i wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto przestanie się kleić (w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki).
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Wałkujemy ciasto w kształt koła o średnicy około 20 cm (kształt placka możemy wyciąć przy pomocy większej miski). Smarujemy wierzch ciasta odrobiną oliwy i posypujemy solą himalajską.
Smażymy placki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni ok 1-2 min. z każdej strony.
Do miski wrzucamy pokrojone pomidory, ogórka i paprykę, poszatkowaną drobną cebulę i ser feta. Posypujemy oliwkami kalamata (pozbawionymi pestki) i doprawiamy świeżym oregano i pieprzem.
Sałatkę rozkładamy na chlebkach, polewamy oliwą extra virgin i podajemy jak wrapy!
Smacznego!