W ten weekend będziecie mogli poznać tajniki kuchni naszych matek. Smakosze tradycyjnych potraw zobaczą na własne oczy w jaki sposób profesjonalnie przyrządzić kaczkę i wiele innych smakołyków.
Za czasów naszych dziadków, kucharze byli prawdziwymi artystami. Z ogromną starannością dobierano składniki oraz przyprawy i dbano o każdy szczegół. Ówcześni kuchmistrzowie, przywiązywali uwagę do prezentacji potrawy oraz do sposobu ich podawania.
Podczas Staropolskich Warsztatów Kulinarnych dla Dorosłych zapoznacie się z podstawowymi zasadami przyrządzania potraw oraz poznacie przepisy na co dzień i od święta. Zobaczycie, jak wyglądały kiedyś książki kucharskie i w jaki sposób spisywano przepisy. Jedzenie, podobnie jak język, jest częścią naszej tożsamości narodowej, warto więc otworzyć się na wiedzę w tym temacie.
Jeśli uważasz, że polska kuchnia to tylko schabowy, pierogi ruskie i rosół, to jesteś w wielkim błędzie. Tradycyjne smaki nie muszą być nudne, ani mdłe. Na warsztatach zobaczycie, w jaki sposób potrawy przyprawiały nasze babki, a także co zrobić, aby nadać im niepowtarzalny aromat i wygląd. Wszystko to pod okiem profesjonalnych kucharzy i miłośników tradycyjnych polskich smaków. Warsztaty poprowadzą Maciej Nowicki i Norbert Sokołowski. Wydarzenie odbędzie się 3 lipca w wilanowskiej kuchni Villa Intrata, o godzinie 12.
3 lipca, wilanowska kuchnia Villa Intrata, Stanisława Kostki Potockiego 23, Warszawa, 3 lipca od godziny 12, warsztaty płatne bilet cały: 80 zł, bilet ulgowy: 50 zł.