STULECIE WINNYCH: notes kulinarny

Książki Kulinarne

STULECIE WINNYCH: notes kulinarny

Materiały Wydawnictwa

Siedemdziesiąt zgromadzonych przepisów to propozycje na dania proste, najczęściej złożone z zaledwie kilku składników. Dokładnie takie, jak przepisy naszych prababć i babć, które nieraz zmuszone były do kreowania „z niczego” dań dla całej rodziny. Dzięki temu, zapisane tam receptury przywołują wspomnienia świeżych pierogów, pachnących w całym domu zup oraz szybkich, prostych deserów w tle.

Notes kulinarny rodziny Winnych wydany został w poręcznej formie notatnika, a rozdziały podzielono według standardowej kolejności: od przekąsek, poprzez zupy, obiady, na deserach skończywszy. Dodatkowo, znajdujemy tam działy dotyczące dwóch najgłówniejszych świąt w polskiej kulturze: Bożego Narodzenia oraz świąt Wielkiej Nocy. Nie zabrakło również kilku propozycji na napoje, rodem zarówno z Polski, jak i słonecznej Italii.

Cały notes kulinarny został spisany na wzór bestellerowych powieści o dziejach rodziny Winnych, którzy to przez prawie sto lat zmagali się z trudami staropolskiej codzienności, przeżywając czasy dwóch wojen, a następnie panującego w kraju komunizmu. Znawcy polskiej literatury pięknej odnajdą w tej książce ślady znanych postaci, które urzekały swymi historiami zarówno na papierze, jak i ekranie telewizora w serialu „Stulecie Winnych”. Ich przygody śledzili z rozrzewnieniem widzowie w całym kraju.

W książce, będącej mieszanką kultur, poznajemy życie Winnych od kuchni. Zawarte w notesie przepisy to przede wszystkim potrawy kuchni Mazowsza, przeplatanej gościnnym wkładem włoskiego temperamentu jednego z bohaterów. Dzięki temu mamy w nim zarówno tradycyjne dania staropolskie, jak nóżki w galareciekrupnik z kaszą jaglaną, jak i te wywodzące się z kraju słońca i wina – pizzę sfincione, cytrynowe limoncello czy cannoli. Książka jest przejrzysta i przystępna dla czytelnika. Swoje przysmaki znajdą w niej  osoby rozkochane w daniach mącznych, prostych, zawierających sporą ilość ziemniaków, czyli jednym słowem – kuchni naszych babć.

Każdy rozdział poprzedzają wstawki w postaci kartek z pamiętnika, do których kobiety rodu Winnych przenosiły swe myśli i słowa. Znajdziemy tam spisy rodzinnych tradycji, tajemnic, opisy relacji pomiędzy domownikami, a także bezcenne rady i opowieści, po przeczytaniu których co wrażliwszym może zakręcić się w oku łezka. Grube solidne kartki tej ciekawej publikacji przyozdobione zostały roślinnymi, kobiecymi grafikami. Wydaje się, jakby to autorka przepisu, w chwili zamyślenia, naszkicowała gałąź śliwy, zaglądającej do kuchennego okna. Jakby ręka babci spisała każde z tych słów i przyozdobiła marginesy frywolnymi kwiatami.

Notes kulinarny Winnych to świetna propozycja dla osób poszukujących kuchni łatwej, smacznej i gwarantującej uśmiech na twarzy. Swoje ulubione dania znajdą w niej zarówno stroniący od mięsa smakosze, jak i ci, którzy nie wyobrażają sobie bez niego życia. Warto pamiętać, iż potrawy mięsne znajdowały swoje miejsce w kuchni staropolskiej jedynie w okresie świątecznym. Na co dzień, gotowano na bazie samodzielnie wyhodowanych warzyw i nowocześnie nazwanej idei „zero waste”. W obecnych czasach walka o zdrowo funkcjonującą planetę jest niezwykle ważna. Dlatego warto czasem zwrócić się ku korzeniom i wyczarować dania oparte na aromacie sezonowych warzyw oraz produktach przyjaznych dla nas i środowiska.

A. Grabowska i M. Chorębała, „STULECIE WINNYCH: notes kulinarny”, Wydawnictwo Zwierciadło

 

Kochacie chrupiące bakalie? Bez wątpienia spodoba Wam się najnowsza publikacja Lary Gessler pt. “Orzechy i pestki”. Recenzja już dostępna na naszym portalu!

Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.