Jeśli uważacie, że lody robi się ze śmietanki i jajek, że najlepszym obiadem jest ciepła zupa, makaron lub kotlet z ziemniakami, jeśli oszczędzacie i macie alergię na modne składniki o obco brzmiących nazwach – to nie jest książka dla was. Jeśli natomiast w sklepach ze zdrową żywnością szukacie egzotycznych nowinek, kochacie kreatywne sałatki, a superfoods to wasze drugie imię – śmiało, czytajcie dalej, być może właśnie znaleźliście swoją nową ulubioną książkę kucharską.
Janek Paszkowski zyskał popularność jako jeden z uczestników pierwszej edycji telewizyjnego konkursu Masterchef. Co prawda nie udało mu się wygrać, śmiało można jednak powiedzieć, że wykorzystał swoją szansę: prowadził autorski program Załóż fartucha u Janka Paszkowskiego, współpracował z kilkoma warszawskimi restauracjami, a Raw Food to już jego druga książka. Młody kucharz przedstawia w niej sposób odżywiania, który szczególnie sobie upodobał i który ponoć szczególnie mu służy: opartą na surowych, nieprzetworzonych składnikach dietę raw.