Suszenie to najstarsza metoda konserwacji żywności. Nasi przodkowie za pomocą działania promieni słonecznych, wiatru, ognia suszyli mięso, ryby, owoce i warzywa i w takiej właśnie formie zabierali je ze sobą w dalekie podróże.
Suszenie jest to proces technologiczny, który ma na celu usunięcie jak największej ilości wody z produktu, dzięki czemu zyskuje on na czasie przydatności do spożycia. W środowisku pozbawionym wody bakterie, grzyby i pleśnie nie mają szans na rozwój, dlatego żywność suszona jest trwalsza niż jej świeże odpowiedniki. Podczas takiej metody konserwacji produkty zmniejszają swoje rozmiary i objętość. Oprócz przedłużania trwałości suszenie posiada również inne zalety. Suszone produkty zachowują smak, aromat i zapach, nie potrzebują one dodatkowych substancji konserwujących. Jest to proces przyjazny dla środowiska. W suszonej żywności znajdziemy więcej składników odżywczych oraz błonnika. Znaczne straty obserwujemy jednak w przypadku witaminy C, która ulega rozkładowi w wysokich temperaturach.
Aktualnie przemysł spożywczy wykorzystuje wielkie przestrzenie w zakładach przemysłowych, w których znajdują się nowoczesne suszarki, które pozwalają na konserwację ogromnej ilości produktów. Mimo to każdy z nas może podjąć się samodzielnego suszenia w domowych warunkach.