Suszenie jako najstarsza metoda konserwacji żywności

Techniki konserwacji żywności, Nauka gotowania

Suszenie jako najstarsza metoda konserwacji żywności

Fot. Cookmagazine

Suszenie to najstarsza metoda konserwacji żywności. Nasi przodkowie za pomocą działania promieni słonecznych, wiatru, ognia suszyli mięso, ryby, owoce i warzywa i w takiej właśnie formie zabierali je ze sobą w dalekie podróże. 

Suszenie jest to proces technologiczny, który ma na celu usunięcie jak największej ilości wody z produktu, dzięki czemu zyskuje on na czasie przydatności do spożycia. W środowisku pozbawionym wody bakterie, grzyby i pleśnie nie mają szans na rozwój, dlatego żywność suszona jest trwalsza niż jej świeże odpowiedniki. Podczas takiej metody konserwacji produkty zmniejszają swoje rozmiary i objętość. Oprócz przedłużania trwałości suszenie posiada również inne zalety. Suszone produkty zachowują smak, aromat i zapach, nie potrzebują one dodatkowych substancji konserwujących. Jest to proces przyjazny dla środowiska. W suszonej żywności znajdziemy więcej składników odżywczych oraz błonnika. Znaczne straty obserwujemy jednak w przypadku witaminy C, która ulega rozkładowi w wysokich temperaturach.

Aktualnie przemysł spożywczy wykorzystuje wielkie przestrzenie w zakładach przemysłowych, w których znajdują się nowoczesne suszarki, które pozwalają na konserwację ogromnej ilości produktów. Mimo to każdy z nas może podjąć się samodzielnego suszenia w domowych warunkach.

Anna Wolska

Anna Wolska

Inżynier technologii żywności. Od lat zafascynowana kuchnią i zdrowym żywieniem. Wyznawczyni idei slow foodu. Uwielbia podróże, które są okazją do próbowania nowych smaków i poznawania niesamowitych ludzi.