SUSZONE OWOCE
Owoce możemy suszyć na słońcu, w piekarniku lub specjalnych, domowych suszarkach. Owoce przed suszeniem należy dokładnie umyć, usunąć pestki i nasiona. Twarde owoce takie jak jabłka, gruszki możemy suszyć wraz ze skórką. Dobrze wysuszone owoce zachowują smaczny, aromatyczny zapach, nie powinny się kruszyć ani łamać. Suszone owoce doskonale nadają się jako pożywna przekąska między posiłkami, jednak musimy pamiętać, że zawierają one zdecydowanie więcej kalorii niż ich świeże odpowiedniki. Wartko wzbogacić swoją śniadaniową owsiankę w kilka suszonych morel, fig i śliwek, które obfitują w przeciwutleniacze i błonnik. Jeśli nie macie czasu na domowe suszenie owoców i kupujecie produkty dostępne w sklepach to starajcie wybierać te pozbawione dwutlenku siarki i cukru. Mimo iż poleżą w naszych szafkach krócej, będą o wiele zdrowsze. Owoce przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach, bez dostępu światła.
SUSZONE WARZYWA
Warzywa najlepiej nadające się do suszenia to marchew, buraki, pietruszka, pomidory, cebula i groch. Warzywa strączkowe najlepiej suszyć w temperaturze 40-50 stopni przez 5-6 godzin, korzeniowe zaś dobrze znoszą ciepło nawet do 70 stopni. Przed suszeniem nie zapominajmy o wcześniejszym umyciu, osuszeniu i pokrojeniu w cienkie plastry lub starcie na tarce.
KLASYKA POLSKIEJ KUCHNI, CZYLI SUSZONE GRZYBY
Najlepiej do suszenia nadają się prawdziwki, kurki, podgrzybki. Nie powinniśmy suszyć maślaków ze względu na ich lepką skórkę. Małe grzyby suszymy w całości, a te większe pokrojone w plastry. Przed suszeniem grzyby dokładnie oczyszczamy z piasku za pomocą szczoteczki. Możemy je suszyć w piekarniku w 50 stopniach, przez kilka godzin w ciągu paru dni. Prawidłowo wysuszone grzyby są elastyczne, nie kruszą się ani nie pękają. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętych pojemnikach w zaciemnionym miejscu.
Domowe metody konserwacji żywności pozwalają na uzyskanie produktów o wysokiej jakości, a przede wszystkim o wiele zdrowszych w porównaniu do tych ze sklepowych półek. Z suszonych warzyw możemy przygotować domową vegetę, suszone owoce świetnie pasują do porannych śniadań, a suszone grzyby na pewno przydadzą się do przygotowania świątecznych potraw.